Прокурорската колегия на ВСС върна на работа в спецпрокуратурата бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той се връща на работа като редови прокурор.

Решението бе взето единодушно на извънредното заседание на прокурорската колегия, насрочено след оставката на Георгиев. Единодушно осмината присъстващи членове гласуваха Георгиев да се върне в спецпрокуратурата.

Говорителят на прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева обясни пред репортери, че Георгиев се възстановява от дата 1 август, тъй като решението на Народното събрание е с дата 31 юли и целта е да няма прекъсване на юридическия стаж на Георгиев. Машева посочи и че Пламен Георгиев не се възстановява на администратината длъжност зам.-ръководител на специализираната прокуратура, тъй като тази длъжност няма мандат.

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията
Обновена

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията

Досегашният шеф на КПКОНПИ се връща като прокурор

Съответният административен ръководител - в случая от миналата седмица прокурор Димитър Франтишек Петров - може да предложи Георгиев отново за този пост. Предложението му трябва да мине през решение на ВСС и Етичната комисия.

На 31 юли той подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПОНПИ). Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото.

Припомняме, че кариерата на Пламен Георгиев започва в Столичната следствена служба през 2002 година, където работи в отдела за разследване на стопански и криминални престъпления до 2005 година. След това за година е прокурор в Софийската районна прокуратура, през 2009 година е командирован в градската прокуратура.Част е екипа на ВКП за корупционни престъпления. Сред делата, по които работи, са тези за "Софийски имоти", разследванията срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Също така Пламен Георгиев работи и по разследването на скандала със записите от агенция "Митници" и подслушването на покойния шеф Ваньо Танов, което така и не стигна до съда.

Пламен Георгиев: "Апартаментгейт" е измислен скандал

Пламен Георгиев: "Апартаментгейт" е измислен скандал

По думите му обаче заплахите не са били причината да подаде оставка, а уникалният тормоз, на който било подложено семейството му в последните месеци

В края на 2011 година Пламен Георгиев се мести като прокурор в Специализираната прокуратура и дори е номиниран за неин зам.-началник, но се мести в правосъдното ведомство, където отговаря за затворите, до януари 2013 година. Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам.-министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество. В последствие бе избран и назначен от Народното събрание и на поста шеф на новия Антикорупционен орган - КПКОНПИ. Именно като такъв Пламен Георгиев излезе в продължителен отпуск покрай разследването и изтеклата информация за тризонетът му с тераса обща част.

Гешев консолидира, благодари и защитава магистрати и съдебни служители

Гешев консолидира, благодари и защитава магистрати и съдебни служители

Вижда мотивирани партийни, корпоративни, лични интереси срещу тяхната общност

Това, че Иван Гешев е номиран за главен прокурор, не означава, че не трябва да си изпълнява задълженията на зам.-главен прокурор, коментира още говорителят Даниела Машева пред репортери. Тя не смята, че изказана подкрепа на кандидатура или номинация от юридически лица с нестопанска цел влиза по някакъв начин в разрез със закона и процедурата.

Членът на ВСС заяви още, че това дали дадени доказателства по досъдебно производство да бъде оповестени пред обществото, е преценка на наблюдаващия прокурор. Машева не вижда нищо лошо, когато се появят неистина за работата на прокуратурата по конкретно разследване, от обвинението да реагират.