Шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е подал оставка. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Решението за оставката на Георгиев е постъпило в КПКОНПИ. На днешно заседание антикорупционната комисия е разгледала заявлението му и предлага НС да приеме оставката му, както съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева. Предсрочното освобождаване на Пламен Георгиев влезе в дневния ред на парламента като допълнителна точка.

120 депутати гласуваха "за" оставката му, 3-ма бяха "против" и 3-ма се въздържаха.

Социалистът Крум Зарков взе думата в пленарна зала и изтъкна, че преди пет минути депутатите разбрали за оставката. Не били подготвени с изказвания. Още на 4 април тази година левите предложили предсрочното му освобождаване, както припомни червеният депутат. 

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията
Обновена

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията

Досегашният шеф на КПКОНПИ се връща като прокурор

Зарков поиска Пламен Георгиев да обясни на депутатите защо си тръгва и какво е свършил като председател на комисията. Левите се противопоставиха на натъкмяването на постове тук и там. Поне в ресорната комисия на НС трябвало да се гледа оставката на председателя на КПКОНПИ.

На тези постове се гледа като на капии, капии, които някой после разрушава, обясни социалистът. Съпартиецът му Филип Попов също поиска Георгиев да дойде с законодателния орган. Предложението бе подложено на гласуване и бе прието. След идването му в парламента обаче желаещи за изказвания нямаше и председателят на парламента Цвета Караянчева закри дискусията и депутатите минаха в режим на гласуване.

Левите не се съгласиха с прекратяването на разискванията по оставката. Критика към шефката на НС дойде и от ГЕРБ. Почивахме 40 минути, докато чакахме господин Пламен Георгиев и да си намерите бъклица и дрян, за да може да поканите колегите от ляво да бъдат в залата, пък и да вземат и думата, ядоса се Менда Стоянова. Може би трябваше да минете по стаите, до стола или до заведението от северната страна, ядоса се депутатката от ГЕРБ.

За Крум Зарков управляващите се подигравали с хората. В крайна сметка дебат нямаше и така бяха прекратени правомощията на Пламен Георгиев.

Припомняме, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев излезе в отпуск преди повече от три месеца след като главният прокурор Сотир Цацаров взе под особен надзор разследването на скандала с имотите на властта, в това число и с терасата към апартамента на Пламен Георгиев. Излизането си в отпуск Племан Георгиев мотивира желанието си проверката, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна.

Преди това обаче Георгиев няколко пъти заяви, че намесването на името му в скандала се дължи на атаки от страна на засегнати от работата на комисията по антикорупция, които пък имали 198 милиона причини за това.