Шефът на Антикорупцията Пламен Георгиев заявява, че срещу него е извършена груба манипулация, която цели да го дискредитира като председател на КПКОНПИ.

По думите му става дума за несъстоятелни твърдения за разминаване в имотната му декларация. Това става ясно от негова позиция изпратена до медиите.

В нея Георгиев подчертава, че през последните години комисията е постигнала съществени резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, като са били отнети и запорирани имоти с недоказан произход за милиарди лева, което според него е засегнало интересите на много хора и ответната реакция не е закъсняла.

Георгиев е категоричен, че срещу него се води целенасочена компроматна кампания, използваща всякакви средства. Въпреки това антикорупционният шеф заявява в позицията си, че това няма да го изплаши.

"И колкото по-отчаяни стават в стремежа си да ме оклеветят, толкова по-уверен ме правят за постигнатите резултати", изтъква Георгиев и допълва, че няма да назовава имена, тъй като по делата на Комисията ще се разпознаят.

Георгиев намира за крайно тенденциозни и твърденията на "Антикорупционния фонд", че не е декларирал като лична собственост плоския покрив на сградата, в която живее.

Антикорупционния шеф обяви и за неверни твърденията на представителката на фонда Лора Георгиева, която заявила, че реалната цена, на който е закупен апартаментът от Георгиев е 670 хиляди лева.

"Демократична България" настоява за оставката на антикорупционния шеф

"Демократична България" настоява за оставката на антикорупционния шеф

Според тях със създалата се ситуация се компроментира и дейността на КПКОНПИ

Към позицията си шефът на Антикорупцията дава информация и за нотариален акт за закупен недвижим имот от него и съпругата му за 293 374,50 лв., от които 103 874,50 лв. заплатени по банков път след изповядване на сделката, а остатъкът от 189 500 лв. заплатена чрез кредит.

Във връзка с твърденията, че сделката е сключена за цена, значително по-ниска от данъчната оценка на имота в размер на 452 785,70 лв., Георгиев обяснява в позицията си, че според удостоверението за данъчна оценка се включва и оценката на "тераса на второ ниво" на площ от 186,57 кв. на стойност 197 479,70 лв.

По думите му обаче въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици.

На това основание Георгиев посочва, че припадащите се на терасата-покрив 197 449,70 лв. следва да бъдат приспаднати от данъчната оценка на обекта. По думите му така данъчната оценка всъщност е 255 306 лв.

Уличиха и шефа на антикорупционната комисия в нередности с имот

Уличиха и шефа на антикорупционната комисия в нередности с имот

Недекларирани 186 кв. м…

По отношение на придобитите през 2012 г. недвижими имоти апартамент с две подземни паркоместа и подземно паркомясто Пламен Георгиев пояснява, че първото е закупено за 207 317,98 лв. Той подчертава, че тяхната данъчна оценка е 165 192,70 лв., а не обявените 264 310,30 лв.

Антикорупционният шеф допълва още, че според законодателството към момента на сключване на сделките от 2012 г. и 2014 г. паркоместата не са били възприети като годен обект на право на собственост, при което гражданите са заплащали за такива на собствен риск, за да обезпечат нуждата си за паркиране на собствените си автомобили. По думите му към онзи момент е било оправдано закупуване на паркоместа на цена, по-малка от данъчната им оценка, тъй като от формално правна гледна точка такива договори са имали невъзможен предмет.

Припомняме, че по-рано днес от "Демократична България" обявиха, че настояват за незабавната оставка на Пламен Георгиев относно закупеното от Георгиев луксозно жилище в кв. "Гео Милев" в София на цени под пазарните. 

След като бе уличен в нередности с имот Георгиев заяви, че няма да влиза в обяснителен режим. 

Заради имотния скандал Цветан Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Преди него същото направиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Цветан Цветанов напуска парламента
Обновена

Цветан Цветанов напуска парламента

Остава като втори в ГЕРБ и ще ръководи предизборната кампания