"Демократична България" настоява за незабавната оставка на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

По думите им след изнесената информация относно закупеното от Георгиев луксозно жилище в кв. "Гео Милев" в София на цени под пазарните за такъв имот, а дори и под данъчната му оценка, както и начина на декларирането на този имот в имуществената му декларация, според тях е основателна причина той да престане да оглавява органа по антикорупция.

От "Демократична България" подчертават и други причини за настояване за неговата оставка. Те са категорични, че недекларирането в цялост на придобитото от него имущество само по себе си съставлява нарушение, което КПКОНПИ следва да установява и санкционира.

Според тях това трудно би могло да се случи, тъй като Георгиев трябвало да разследва и санкционира самия себе си.

От "Демократична България" са на мнение, че покупката на имот на непазарни цени от висш служител на подобен пост създава съмнения за неговите морални и професионални качества, както и за извършване на престъпление.

Уличиха и шефа на антикорупционната комисия в нередности с имот

Уличиха и шефа на антикорупционната комисия в нередности с имот

Недекларирани 186 кв. м…

Те изтъкват още, че такава покупка поражда съмнения и за избягване на данъчно облагане, за разполагане със и заплащане на средства с недоказан произход, които не фигурират в документацията по сделките, както и за деклариране на неверни обстоятелства.

Демократите посочват, че разследването и разкриването на несъответствие между притежавано имущество и доходи е от компетентността на КПКОНПИ, което не е възможно да бъде извършено обективно докато Георгиев ръководи този орган.

От "Демократична България" подчертават, че при създалата се ситуация се компроментира и дейността на КПКОНПИ.

Според тях служителите на комисията са поставени в позорната ситуация да проверяват български граждани и държавни служители за "незаконно имущество" и корупция в момент, в който началникът им следва да бъде проверен за същото.

Припомняме, че Пламен Георгиев заяви, че няма да влиза в обяснителен режим по темата. 

Заради имотния скандал Цветан Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Преди него същото направиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Цветан Цветанов напуска парламента
Обновена

Цветан Цветанов напуска парламента

Остава като втори в ГЕРБ и ще ръководи предизборната кампания