Няма драма в това председателят на ПГ на ГЕРБ да напусне 44-то Народно събрание. С тези думи Цветан Цветанов обяви политическата отговорност, която поема за скандала с имотните сделки сред управляващите след няколко часова среща с премиера Бойко Борисов. Часове по-рано Цветанов се прибра от визита в САЩ, заявявайки че има решение.

"Взел съм решение, което да даде възможност за успокоение, за да не се тиражират спекулации, че Цветанов иска да разцепи ГЕРБ."

Цветанов ще остане зам.-председател на ГЕРБ, както и ще ръководи предизборния щаб на партията за предстоящите избори, стана ясно от думите му.

ГЕРБ за мен е кауза. Жертвата бях аз в този случай.

По думите на Цветанов, "в никакъв случай не трябва да се говори и за минимално разделение в партия ГЕРБ. Защото ГЕРБ е кауза."

Кой ще наследи Цветанов като ръководител на депутатите на ГЕРБ вече е решено, но няма да стане ясно днес. Цветанов отказа да коментира дали това ще е депутатът Менда Стоянова.

Цачева искала с оставката си да свали напрежението около Борисов

Цачева искала с оставката си да свали напрежението около Борисов

"Всеки трябва да отговаря сам за себе си"

Цветанов благодари на всички, които са се постарали да бъдат обективни, но и на всички, които са създали манипулациите и внушенията за всички изписани по негов адрес твърдения.

Направил съм това, което се изисква по закон. Жертвата бях аз в този случай, коментира Цветанов с тезата че апартамент гейт е маст от предизборната кампания. Ветровете брулят високите върхове, заяви още той.

"Всичко, което съм го правил, съм го правил, ръководейки се от законността и от това, което е в обществения интерес", категоричен бе Цветанов.

Той заяви, че винаги, когато е взимал решения, ги е споделял с най-близките хора и с премиера. От 2001 г. до настоящия момент винаги съм се ръководил само от закона, увери няколко пъти Цветанов и повтори тезата си, че е заменил два апартамента с два гаража за един с един гараж и е доплатил 100 000 лв.

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача "Златен рог"

Цветанов заяви, че оттук нататък, в утрешния ден, журналистите трябва да отразяват и другите политически събития. Той не иска да се върви към тайнствени сценарии, но му е болно за всичко, което е видял към ГЕРБ и парламентерната група. По думите му това го има в голямата политика и ветровете брулят високите върхове.

"Няма никакъв натиск, говорили сме с премиера за всички варианти и аз взех решението сам", заяви Цветанов в отговор на въпрос дали решението си за оставката е взел под давление.
Цветанов заяви и втори път, че няма натиск върху него за взимане на решения. "Аз съм на 53 години, а премиерът тази година ще навърши 60 години. Ние сме с достатъчно богат житейски опит, не сме тийнейджъри... Аз имам уникалната способност да работя с хората и да ги чувам", посочи той.

През всичките тези години сме се ръководили само от закона и сме градили доверие един към друг, обясни Цветанов отношенията си с премиера Бойко Борисов и добави: "Никога не съм имал намерение да правя нещо различно от това, което кореспондира с волята на нашия политически лидер и моята съпруга. Няма от какво да се срамувам."

Валери Симеонов очаква трус, ако Цветанов напусне парламента

Валери Симеонов очаква трус, ако Цветанов напусне парламента

Цветанов е политически посредник и обединител

"Винаги съм се ръководил от семейните ценности и винаги в едно семейство, ако има проблем, страдат децата. Ако има развод - страдат децата", категоричен бе той.

Цветанов се върна години назад, към 2005 г. и молбата на премиера Бойко Борисов, а напускането на системата на МВР е било, по думите му, важно решение за него. Той го приел и тръгнал по пътя на политиката, участва в частичните избори за кмет на София. Цветанов си спомни и важното решение, взето между него и Борисов кой да оглави ПП ГЕРБ. Поради законовите ограничения към онзи момент, Цветанов поел политическа партия ГЕРБ по предложение на Борисов, тогава кмет на София.
От 3 декември 2006 г. Цветанов поел отговорността да се създаде хоризонтален принцип на структуриране на ПП ГЕРБ в "желанието да дадем видими резултати.

"Смятате ли че позициите и постовете за нас имат значение!", попита реторично Цветанов.

От 2009 г. до 2017 г. до последните парламентарни избори ГЕРБ получили над 1 млн. и 100 хиляди гласа подкрепа от българските избиратели.

Оставката си Цветан Цветанов обясни като акт на солидарност към "този морален акт" на предишните подали оставки от ГЕРБ - Валентин Радев, Николай Нанков, Ивайло Московски, Цецка Цачева и др.

Цветанов заяви, че не иска да се говори за пране на пари и имоти, а за политиките и предизвикателствата пред Европейския съюз. Платформата за евродепутати на ГЕРБ може да бъде само и единствено припокриваща се с целите и сроковете на Европейската народна партия.

Антикорупционната комисия проверява всички купувачи от "Артекс"

Антикорупционната комисия проверява всички купувачи от "Артекс"

Очевидно покрай тази фирма има притеснителни сигнали, заяви Пламен Георгиев

Цветанов заяви, че иска да се обърне внимание и на евроизборите, защото "много е добре да се отклони темата от истинския европейски дебат". Той иска да знае защо не я е имало тази агресивност да се защитават националния европейски интереси за пакта "Мобилност", както се защитават позиции по последния скандал.

По думите му ГЕРБ ще се подготвят много добре за предстоящите избори, защото ГЕРБ трябва да бъде първа политическа сила и тя трябва да има много най-много евродепутати. Изборът на водач на листата на ГЕРБ за предстоящите евроизбори няма да бъде повлияна от тази на БСП, издигнала за водач на листата си Елена Йончева.

"ГЕРБ е единствената партия, която може да защити като европейско семейство интересите на България", заяви Цветанов и допълни, че работата е изключително трудна, но винаги са се взимали правилните решения.

Цветанов е убеден, че парламентарната група осъзнава възможността и отговорността на днешното управление и депутатите няма как да не се съобразят с волята на избирателите. С думите си изрази увереност, че в парламента ще продължи да се събира кворум и депутатите от ГЕРБ ще продължат да работят по изпълнение на програмата. Цветанов се определи като "достатъчно взискателен към всичко" и увери, че не желае това, което се случва при СДС, да се случва и при ГЕРБ.

Цветанов благодари на редица свой колеги и партньори, включително на Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и дори на лидера на опозицията Корнелия Нинова.

Цветанов заяви няколко пъти, че е получил много обаждания на подкрепа и е спрял демонстрации в своя защита. Той е горд от това, което е направил, защото е защитавал интересите на българските граждани.

Цветанов си отива, но ще дойде друг, притеснени в БСП
Обновена

Цветанов си отива, но ще дойде друг, притеснени в БСП

Корнелия Нинова: Докато Борисов управлява държавата, няма как да бъде нещо променено