Главният архитект на София Здравко Здравков призна, че е бил изнудван по аферата "Артекс", съобщи bTV.

Здравков потвърди, че е получавал СМС-и за натиск от семейство Мирянови, които са основатели на строителната фирма "Артекс".

Здравков обаче отказа да покаже СМС-ите пред телевизията.

Припомняме, че фирмата се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който засега стана повод за три оставки в изпълнителната власт - на правосъдния министър Цецка Цачева, и зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.
Преди минути председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че вече е взел решение, но ще го запази за себе си засега. Очаква се той също да се оттегли като началник на парламентарната група на първата политическа сила у нас, но да остане като зам.-председател на ГЕРБ.

Цветанов: Имам готово решение

Цветанов: Имам готово решение

Казва го първо на премиера Бойко Борисов

По думите на Здравков семейство Миранови не били единствените, които се опитвали да ми влияят.

Здравков коментира и че за момента не е ясно дали строителството на сградата на улица "Златен век" в столичния квартал "Лозенец е законно.Това трябвало да заявят от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Ако строежът обаче се окажел незаконен, частта от сградата, която е в нарушение, би трябвало да се премахне.

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Корупцията вече има паметник в София - Емблема на върха на лозенския хълм

Първият архитект в столицата обясни, че разрешителното за строеж на небостъргача не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 година.
На въпрос защо въпреки това строителните дейности продължават Здравков не може да отговори.

От коментара му стана ясно и че според издадените разрешителни в сградата не би трябвало да има жилища. Тя е проектирана като административна сграда и обектите в нея са предвидени като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни Здравков.

Не стана ясно и защо в документацията за строежа на сградата в "Лозенец" се взема предвид позицията на заместник министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

Антикорупционната комисия проверява всички купувачи от "Артекс"

Антикорупционната комисия проверява всички купувачи от "Артекс"

Очевидно покрай тази фирма има притеснителни сигнали, заяви Пламен Георгиев