Всеки един, купил жилище от фирма "Артекс", и то на цени, отличаващи се от пазарните, ще бъде проверен. Това обяви пред журналисти председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев по повод стартиралата проверка след скандала с апартаментите на управляващите.

Очевидно покрай тази фирма има притеснителни сигнали, заяви Пламен Георгиев. Комисията вече е започнала проверка няколко години назад, като от една страна тя й е възложена от прокуратурата, от друга страна и покрай постъпили сигнали.

Припомняме, по-рано стана ясно, че НАП също проверява сделките на "Артекс".

От думите на Георгиев става ясно, че се проверяват четири лица конкретно - председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият правосъден министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов и бившия зам.-министър Колева.

Сигналът за небостъргача на "Артекс" е за КПКОНПИ, смята Красимир Янков

Сигналът за небостъргача на "Артекс" е за КПКОНПИ, смята Красимир Янков

Цветанов не трябвало да го изпраща до общината

Пламен Георгиев заяви, че срокът за проверката е 20 дни, но той може да бъде удължен поради големия обем документи. Ще бъдат проверени освен всички купувачи от "Артекс", така и всички разрешителни, които фирмата е получила, но и законопроектите, които са свързани със сигналите.

"Искаме всичко да се разрови от игла до конец", заяви Георгиев. Успоредно ще проверяваме за конфликт на интереси, допълни той. Комисията обмисля в края на проверката да даде специална пресконференция, на която да изнесе всички данни.

Румен Радев: Партиите сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни

Румен Радев: Партиите сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни

А те чакат скандали, които гасят с оставки

Самият Пламен Георгиев отрече да е купувал от "Артекс", каквато информация се появи също вече. Апартаментът си го е купил от частно лице. Нямам жилище в Изток, и не мога да си го позволя, заяви Пламен Георгиев. Според него очевидно атаките и срещу комисията вече са започнали, защото си вършат работата. Много е вероятно това да е свързано и с изборите. "Мен това не ме вълнува", отсече обаче Георгиев. 

От думите на Пламен Георгиев не стана ясно обаче дали в кръга на проверката ще бъде включена и сделката, за която вчера "Правен свят" съобщи - на съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. "Правен свят" се позовава на справка в Имотния регистър, от която става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД, фирмата на Елисавета Панова, апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". За общата площ от 211,2 кв.м. са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат.
Ако Елисавета Панова е трябвало да придобие апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

Цачева искала с оставката си да свали напрежението около Борисов

Цачева искала с оставката си да свали напрежението около Борисов

"Всеки трябва да отговаря сам за себе си"

Миналата седмица стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта - правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма "Артекс" под пазарната им цена.

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта

Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях - тази на енергийния зам.-министър Красимир Премянов, беше подадена днес.

Появиха се и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може "Артекс" да започне строеж на небостъргач в кв. "Лозенец". По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон. 

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят.