В Столична община са получени няколко сигнала за строежа на сградата на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец". Сигналите са с искания за проверки на строителната документация и на строителния процес.

Автори на сигналите са както граждани и Инициативен комитет "Лозенец", така и националният омбудсман Мая Манолова (на 29 ноември 2017 г.).
Искане е имало и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12 юни 2018 г.).

Строежът на ул. "Златен рог" №10 е втора категория и съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) проверките на строителния процес и на строителните книжа се извършват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Поправката "Артекс" е подвеждаща, смята Александър Ненков

Според него е спорно дали ЗУТ има отношение към фирмата и обекта

Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община (НАГ-СО) има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории (4-а и 5-а). Съгласно ЗУТ главният архитект на общината няма компетенции да констатира незаконно строителство и да спира строителството на строежи от втора категория, какъвто е строежът на ул. "Златен рог" №10.
Такива правомощия са предоставени единствено на органите на ДНСК, изтъкват авторите на сигнала срещу строежа на небостъргача в "Лозенец".

Припомняме, фирмата, продала най-новия апартамента на Цветан Цветанов - "Артекс" е същата, която изгражда небостъргача в "Лозенец".

Цветанов остана само с два апартамента

Цветанов остана само с два апартамента

За нов апартамент е доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания

Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за проверка на строителството на сграда "Златен век", е получен още на 21 май 2018 г. в Столична община директно от Инициативния комитет.

Писмото от инициативния комитет е изпратено едновременно до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството (тогава Николай Нанков - б.р.), главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Писмото е изпратено и до председателите на всички парламентарни групи, до Постоянната комисия по регионална политика, до ръководителя на представителството на ЕК в България Огнян Златев.
Копие от писмото са получили и до омбудсмана Мая Манолова, до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, до главния архитект на Столична община Здравко Здравков и до началника на ДНСК - арх. Иван Несторов.

В отговор и членовете на Инициативния комитет, и Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в общината и други институции, още на 05 януари 2018 г. има проверка от компетентната институция - ДНСК и РДНСК Югозападен район.

На 30 януари 2018 г. Столична община е информирана, че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа.

Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК, припомнят от ДНСК.

Небостъргачът в "Лозенец" ще задръсти квартала, вдигнаха се столичани

Небостъргачът в "Лозенец" ще задръсти квартала, вдигнаха се столичани

Имало план за строеж на още 3-4 небостъргача в "Лозенец"

Разрешението за строеж на 34-етажната сградата на ул. "Златен рог" №10 в кв. "Лозенец" е издадено на 26 януари 2007 г. от главния архитект на София (арх. Диков) на името на ЕТ "ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ "Румен Марков - Джоинт Билдинг инвестмънт".

Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев. Протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който стартира строителния процес, е съставен на 11 януари 2010 г. от надзорната фирма "Консултантска инженерна група" ООД.

Разрешението за строеж на сградата е презаверено на 19 ноември 2012 г. от арх. Диков на името на фирма "Кристела" ООД с управител Румен Марков.

На 14 декември 2016 г. в направление "Архитектура и градоустройство" постъпва заявление от "Кристела" ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено.

На 03 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка. На 06 февруари 2017 г. главният архитект със своя заповед прекратява административното производство по заявлението за презаверка.

Във връзка с искания на управителя на "Кристела" ООД за допускане на изменения в одобрения инвестиционен проект в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.).
В тълкувателно писмо за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: "срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2", която е 11 януари 2010.

Припомняме, именно тази заповед стана причина от инициативния комитет да поискат прокуратурата да провери зам.-министър Йовев.

По-малко от две години след заповедта на зам.-министър Йовев - на 09 януари 2019 г. от Инициативния комитет "Лозенец" информират главния архитект на Столична община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Веднага след като тази информация е получена в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столична община, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа, предвид категорията му.

От ДНСК светкавично потвърдиха, че проверяват случая. Минути след публикуването на материала получихме мейл от тях. "Информираме Ви, че от вчера - 21 март, Дирекцията за национален строителен контрол извършва служебна проверка на място и по документи.

ДНСК е компетентният орган, който следи за законността на строежите от 1 до 3 категория и съответствията им с изискванията на Закона за устройство на територията. Резултатите от проверката ще бъдат готови през следващата седмица, след което ще бъдат оповестени официално", се казва в становището на ДНСК.