Жители на столичния квартал "Лозенец" излязоха за пореден път на протест срещу изграждането на 120-метров небостъргач на кръстовището между улиците "Златен рог" и "Джеймс Баучер".

Според протестиращите изграждането на небостъргач ще усложни трафика в "Лозенец", ще закрие гледката към Витоша. По този начин ще се застроят и градинките в квартала, обясняват още недоволстващите.

Всичко това ще се отрази както върху придвижването на жителите в квартала, така и на зелените площи.

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Само в 3 зони в София издигат небостъргачи

Всички сгради над 75 метра ще трябва да имат транспортна симулация

Кметът на столичния район "Лозенец" Любомир Дреков заяви за news.bg, че е изпратил жалба до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) с искане за проверка на проекта за строителството на небостъргача.

"С това искане трябва да се установи дали строителството е законно, или не. Ако се окаже, че е незаконно, ние ще поискаме спиране на проекта."

Местен жител също коментира за news.bg, че се обявява против строителството на 120-метровата сградата, тъй като самият квартал е с малки улици и не е пригоден за толкова голяма сграда. "Нямам нищо против да се изгради небостъргач с такава големина, или по-малка, на булевард "Цариградско шосе". Но в квартал "Лозенец" това било довело до закриване на гледката към Витоша, застрояване на парка", каза още той и допълни, че са предвидени още 3-4 небостъргачи за строеж в този район.

Пети протест срещу изграждането на небостъргач в Лозенец

Пети протест срещу изграждането на небостъргач в Лозенец

Прокуратурата се намеси в спор за друга подобна сграда днес

Протестиращите започнаха в общ глас да скандират: "Столична община трябва да се вразуми, защото с нашите пари "Артекс" строи небостъргач", "Искаме да дишаме", "Искаме чиста природа".

Жителите на квартала издигнаха и редица плакати, подкрепящи исканията им, а именно: "Фандъкова, Здравков, къде сте!?", "Лозенец не иска високо строителство", "ДНСК, спрете небостъргача", "ДНСК, срам", "МРРБ, ДНСК, спите ли!?", "Презастрояване = задръстване".

Небостъргачът в „Лозенец” се строи, въпреки протестите

Небостъргачът в „Лозенец” се строи, въпреки протестите

С 6 етажа по-нисък от предвиденото...