Правосъдният министър Цецка Цачева сезира с нарочено писмено волеизявление председателя на антикорупционния орган Пламен Георгиев, КНКОНПИ и главния прокурор Сотир Цацаров за категоричното й желание да бъдат извършени проверки за придобития от нея апартамент на столичната улица "Юри Гагарин".

Това обяви самата тя пред журналисти в кулоарите на парламента.

Цачева настоява да бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и да се разкрие дали има конфликтни интереси с фирмата продавач, дали има злоупотреби с власт, както и други нарушения.

"Цената е за имот в груб строеж и в нотариалният акт това, което е написано е цена на имот в груб строеж", обясни правосъдният министър, която е готова да сътрдуничи на проверката.

Цачева дава съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполага и увери, че няма офшорни сметки и търговски дружества.

Правосъдният минстър настоява и резултатите от проверката да бъдат публични оповестени.

Тя отказа всякакви журналистически въпроси до приключване на проверката и съответните резултати.

Припомняме, че след скандала с апартамента на Цветан Цветанов, стана ясно, че Антикорупционния фонд сигнализира и за съмнителна покупка на недвижими имоти от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов. 

През юли 2018 г. министър Цачева закупува от строителната фирма "Артекс"апартамент с площ 199 квадратни метра. Като се прибави площта на допълнителните гараж и таванско помещение, общата квадратура на имота става 233 квадратни метра. Цената, която Цачева е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е едва 138 000 евро (т.е. малко над 590 евро за квадратен метър).

Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на четворно по-високи цени от платената от Цачева.

Антикорупционният фонд пита и за други апартаменти на политици

Антикорупционният фонд пита и за други апартаменти на политици

Под прицел са Цецка Цачева и Вежди Рашидов

По информация на отдел "Продажби" на "Артекс" жилищата на високите етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

Преди това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че е останал само с два апартамента, тъй като заменил два апартамента, в които живял до лятото на 2018 г., и за нов доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания. Той обаче увери, че всичко е законно.

По-късно обаче стана ясно, че двата апартамента, които той заменил за новия си имот, са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

По тази причина от прокуратурата съобщиха, че ще направят проверка по случая.

Вчера, 21 март в кулоарите на парламента той заяви, че атаките срещу него винаги са насочени по време на преизборна кампания. 

Цветанов вижда предизборна логика в атаките срещу себе си

Цветанов вижда предизборна логика в атаките срещу себе си

Това е опорна точка на БСП