За съмнителна покупка на недвижими имоти от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов сигнализират от Антикорупционния фонд.

Съмнение будят цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове. Въпреки че в столичния квартал "Изток", където се намират имотите, цената на квадратен метър често надхвърля 2 000 евро, Цачева и Рашидов са се сдобили със своите жилища на значително по-ниски цени.

През юли 2018 г. министър Цачева закупува от строителната фирма "Артекс" апартамент с площ 199 квадратни метра. Като се прибави площта на допълнителните гараж и таванско помещение, общата квадратура на имота става 233 квадратни метра. Цената, която Цачева е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е едва 138 000 евро (т.е. малко над 590 евро за квадратен метър).

Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на четворно по-високи цени от платената от Цачева.

Цветанов остана само с два апартамента

Цветанов остана само с два апартамента

За нов апартамент е доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания

По информация на отдел "Продажби" на "Артекс" жилищата на високите етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

При оглед с брокер на апартамент в същата сграда, на Антикорупционния фонд е била предложена двойно по-скъпа оферта за два пъти по-малко жилище, и то на по-нисък етаж, спрямо платеното от правосъдния министър. Според брокера на високите етажи цените варират между 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър.

Разликата в пазарната цена и цената, на която Цачева е закупила своя апартамент седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 000 и 400 000 евро.

Запитани за цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието са отговорили, че апартаментът е закупен на етап "груб строеж", в съсобственост е и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Срещу сумата от 103 500 евро правосъдният министър е собственик на три четвърти от въпросния имот. Тази сума се доближава до декларираната от Цачева като спестявания в последната й имуществена декларация.

И прокуратурата проверява новия апартамент на Цветанов

И прокуратурата проверява новия апартамент на Цветанов

Тя е започната по сигнал на гражданско сдружение "Боец"

Самата Цецка Цачева заяви в интервю пред bTV, че става въпрос за имот без Акт 16, т.е. в груб строеж. По тази причина не била вярна посочената от Антикорупционния фонд цена и твърдението, че става въпрос за четири пъти по-ниска цена било спекулация.

Цачева разказа, че с фирмата имала подписан предварителен договор от 2017 г., като сумите били превеждани изцяло по банков път със съответно начислените данъци. От фирмата изчакаха да продам личния си апартамент в Плевен, тъй като нямах възможност да платя цялата сума към момента на издаване на нотариалния акт, поясни правосъдният министър.

Тя увери, че в годишната данъчна декларация от Антикорупционния фонд ще могат подробно да видят какви са задълженията й към фирмата.

Цачева подчерта, че няма нищо против да бъде извършена проверка по случая. Тя обаче отказа да посочи точната цена на закупеното жилище.

На въпрос как се е свързала именно с "Артекс" - фирмата, от която и Цветан Цветанов е закупил имотите си, Цачева отрече да е знаела, че зам.-председателят на ГЕРБ е имал жилище там.

Нямам допирни точки с тази фирма, отношенията ни са чисто търговски между дружество и клиент, подчерта тя.

Относно случая с депутата Вежди Рашидов имотният регистър показва, че и в тази сделка цената се различава сериозно от пазарната, информират от Антикорупционния фонд. Фирмата на Рашидов "Рашидов Пропъртис" ООД е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 000 евро или 580 евро на квадратен метър.

Запитан как е успял да постигне такава ниска цена, депутатът отговорил на Антикорупционния фонд, че цената е била договорена по този начин предвид незавършения етап на строежа на въпросния апартамент, както и закупуването на жилища и в други сгради на "Артекс".

В своя отговор Рашидов посочва, че нито той, нито фирмата му разполагат с информация за търговската политика на "Артекс Инженеринг" АД, предоставяните цени и отделните търговски отстъпки.

Припомняме, това е поредната проверка на сключена от политик сделка за жилище.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е останал само с два апартамента, тъй като заменил два апартамента, в които живял до лятото на 2018 г., и за нов доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания. Той обаче увери, че всичко е законно.

По-късно обаче стана ясно, че двата апартамента, които той заменил за новия си имот, са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

По тази причина от прокуратурата съобщиха, че ще направят проверка по случая.