С оставката си искам да сваля всякакво напрежение около премиера Бойко Борисов и правителството, защото всеки трябва да отговаря сам за себе си. Това заяви пред БНТ правосъдният министър в оставка Цецка Цачева.

Припомняме, вчера министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка, след като е имала разговор с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, на който сама е пожелала да напусне правителството. Причината е купеният от нея апартамент на занижени цени в елитния столичен квартал "Изток". Малко по-късно оставка подаде и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

Борисов прие оставката на Цецка Цачева
Обновена

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Натиск категорично не е имало от страна на премиера, твърди тя

По думите ѝ поетите ангажименти се изпълняват докрай. Цачева ще бъде в отпуска и няма да изпълнява задълженията си, докато депутатите в Народното събрание гласуват оставката ѝ.

Предстои да вземе решение дали да се занимава с политика или не. "Днес съм министър в оставка, в утрешния ден ще бъда министър в оставка в отпуска. Решенията ще взема аз, с моето семейство", даде да се разбере Цачева.

Тя изтъкна, че винаги, когато има скандал и когато е замесено името на политик, нейното виждане е, че трябва да се носи отговорност. Иначе тя била готова с решението си за оставката още в четвъртък, но чакала премиера да се върне от Брюксел.

Премиерът споделил нейното намерение за оставката, но не я е накарал да подаде, внесе повече яснота Цачева относно оставката си.

Относно скандалите с Апартаментгейт, Цачева заяви, че не е имала изобщо информация и знание кой, какво, къде и как е купувал апартаменти от "Артекс".

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД

"Аз отговарям за себе си. Нека публично бъдат обявени резултатите, нямам притеснения", категорична е Цачева. Тя допълни, че до момента е платила цената на имота в груб строеж, който е негоден за обитаване и живеене. Самата цена включва още чистото строителство и вещно-правния ефект на имотната сделка.

Има апартаменти и имоти, купени от нея на по-ниска цена, но това било въпрос на договаряне между купувача и продавача.

Цачева отказа да коментира другите (Цветанов и Ваня Колева - б.р.) и заяви, че има само апартаментите, които си е купила, защото работила в продължение на 10 години и имала спестявания.

Тя призова органите да кажат равностойни ли са цените на имотите, защото имала някакви спестявания.

Цецка Цачева отказа да коментира апартамента на Цветанов и заяви, че е дошла в сутрешния блок на БНТ, за да обясни нейните действия и стъпки.

Тя счита за коректно до момента, в който се гласуват оставките, да бъде в отпуска.

"Артекс" плашат да съдят всички, оклеветили ги за заменката с Цветанов

"Артекс" плашат да съдят всички, оклеветили ги за заменката с Цветанов

Интересното е, че не споменават за "ВИП асансьора" на Цветанов

Правосъдният министър в оставка е категорична, че няма никакви взаимовръзки с "Артекс" и призова проверката го изясни. Цачева посочи, че последните дни са динамични и може би някъде нещо не е направила както трябва, но това е нейно вътрешно лично преживяване.

Тя е сигурна, че сделката ѝ е спрямо законите на страната, но дали има извършено престъпление или не да го кажат съответните институции.

Според нея всичко, което е дала в политиката, е с усещането, че е изпълнявала функциите си така, както трябва да бъде. Цачева заяви, че си тръгва с усещане за свършване на работата така, както е трябвало да бъде свършена.

На въпрос дали това ще бъде ключово за евроизборите за ГЕРБ, Цачева отбеляза, че ще направи всичко възможно оставката ѝ да не се отрази по никакъв начин на ГЕРБ.

Относно това кой ще заеме нейния пост, Цачева прехвърли топката в полето на Борисов и заяви, че той трябва да реши.

Припомняме, на вчерашния си редовен конгрес ВМРО обявиха, че одобряват решението на правосъдния министър, което определиха като морален акт на добър специалист и добър български политик. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също коментира оставката и заяви, че очаква размествания в кабинета на Борисов.