Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Двамата са обсъдили свързаната с името й имотна сделка. Пред премиера министър Цачева е заявила решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството.

"Така се носи отговорност. Оставката ми е личен акт. Натиск категорично не е имало от страна на премиера." Това заяви за БГНЕС самата Цачева в Стара Загора днес. Тя посочи, че както след провала на президентските избори, така и сега е поела отговорност.

Цецка Цачева подава оставка

Цецка Цачева подава оставка

Заради скандала с апартаментите на властта

Моите убеждения са, че докато върви проверката, не е редно да изпълнявам функцията министър на правосъдието. Поради тази причина едновременно с подаването на оставка съм заявила и молба да ми бъде разрешен полагаемия ми се годишен отпуск до момента, в който оставката ми бъде гласувана в пленарна зала, заяви Цецка Цачева.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Цачева сама е пожелала да освободи министерския пост.

След скандала с апартамента на Цветан Цветанов, стана ясно, че Антикорупционния фонд сигнализира и за съмнителна покупка на недвижими имоти от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов.

Оставката на Цачева е добър повод за по-голям ремонт на кабинета, убеден Марешки

Оставката на Цачева е добър повод за по-голям ремонт на кабинета, убеден Марешки

Така правителството щяло да заработи по-ефективно

През юли 2018 г. министър Цачева закупува от строителната фирма "Артекс"апартамент с площ 199 квадратни метра. Като се прибави площта на допълнителните гараж и таванско помещение, общата квадратура на имота става 233 квадратни метра. Цената, която Цачева е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е едва 138 000 евро (т.е. малко над 590 евро за квадратен метър).

Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на четворно по-високи цени от платената от Цачева.

Волен Сидеров очаква размествания в кабинета на Борисов

Волен Сидеров очаква размествания в кабинета на Борисов

И без Цветанов ГЕРБ ще си направят изборите, убеден е той

По информация на отдел "Продажби" на "Артекс" жилищата на високите етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

Заради скандала вчера правосъдният министър пожела да бъдат извършени проверки за придобития от нея апартамент на столичната улица "Юри Гагарин", за да се установи дали има конфликтни интереси с фирмата продавач и злоупотреби с власт.

ВМРО одобрява оставката на Цачева

ВМРО одобрява оставката на Цачева

Партията няма да излъчва нов правосъден министър

Днес по време на редовния конгрес на ВМРО коментар във връзка с подадената оставка направиха и лидерът на партията Красимир Каракачанов, както и гостуващият на събитието председател на "Атака" Волен Сидеров. 

ВМРО обявиха, че одобряват решението на правосъдния министър, което определиха като морален акт на добър специалист и добър български политик. 

Заради случая Сидеров изрази мнение, че очаква да има размествания в кабинета на управляващите.

От своя страна в изявление до медиите лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че оставката на Цачева е добър повод за по-голям ремонт на кабинета Борисов.

Оставката на Цачева няма да е проблем за правителството, убеден Каракачанов

Оставката на Цачева няма да е проблем за правителството, убеден Каракачанов

Той не знае дали ще има още оставки в контекста на имотните сделки

Припомняме, това е седмата оставка в кабинета Борисов - 3, формиран от коалицията с Обединените патриоти преди по-малко от 2 години, май 2017 година.

Първата оставка бе на здравния министър Николай Петров след журналистическо разследване за обществена поръчка в конфликт на интереси, докато министърът ръководеше Военномедицинска академия. Николай Петров бе заменен от зам-министъра на финансите Кирил Ананиев.

На 31 август 2018 година три оставки подадоха вътрешният министър Валентин Радев, министърът на МРРБ Николай Нанков и транспортният Ивайло Московски - причината бе поемане на политическа отговорност след тежката катастрофа на автобус с пътници край Своге.

На 21 ноември оставка подаде и вицепремиерът Валери Симеонов след продължили повече от месец протести на майки на деца с увреждания.

На практика обаче още двама от министрите на Борисов са с подадени, но и неприети оставки - социалният министър Бисер Петков (заради затруднения в преговорите с протестите са промяна на законодателството за хората с увреждания) и енергийният министър Теменужка Петкова (след скандала с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком България")