Трима министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев са подали оставки пред премиера. Новината съобщи лично строителният министър на извънреден брифинг в Министерски съвет.

По този начин тримата искат да поемат отговорност за трагичната катастрофа край Своге, отнела 17 живота.

Борисов се закани - без пощада за виновните за трагедията край Своге

Борисов се закани - без пощада за виновните за трагедията край Своге

Призова и опозицията да изчака да приключи проверката кой и къде е вината за пътя-убиец

Нашата основна цел е справедливостта, изтъкна Нанков. Властта щяла да съдейства на следствието, за да се изясни отговорността за тежкия инцидент.
Така постъпваме ние в ГЕРБ, обяви и силовият министър Валентин Радев. Има много други, които са виновни това да се случи, подчерта той.

Вината на тримата министри била, че не са взели мерки, за да предотвратят инцидента. Още в неделя министрите декларирали на Бойко Борисов готовност да подадат оставка.

До номиниране на нови министри тримата ще изпълняват задълженията си.

БСП видя правителствена криза

БСП видя правителствена криза

Левицата обаче иска още оставки - на Цачева и Порожанов

Оставени сме на тези позиции да свършим определена работа, посочи Валентин Радев. Той обясни, че са се разбрали с премиера да останат на постовете няколко дни, за да се предадат нужните документи на следствието и прокуратурата.

Днес той им казал : "Стига толкова, това е денят. Каквото можахте, помогнахте. Предадохте всички материали. Донесете оставките."

Тримата министри събрали всички нужни на разследването документи. Затова днес си тръгват.

Този инцидент прелял чашата, разказа още силовият министър. Иначе пътнотранспортните произшествия намалявали. Валентин Радев най-вероятно ще се върне в парламента.

Николай Нанков от своя страна посочи, че не очаква други оставки. Седем сигнала от МВР са подадени за пътя убиец към отговорните институции.

ВМРО иска Коалиционен съвет след оставките

ВМРО иска Коалиционен съвет след оставките

Сидеров смята, че Валери Симеонов проявява "излишна нервност"

Николай Нанков пък вижда вина в недостатъчната координация между ведомствата. Оставките никога не решават проблем, включи се МВР шефът в оставка и допълни, че това е политическа отговорност.

Иначе трите ведомства подготвили революционни промени по отношение на пътната безопасност.

На брифинга не присъства транспортният министър Ивайло Московски, който бил в болничен.

Три оставки поискал Борисов

Три оставки поискал Борисов

Нанков, Московски и Валентин Радев могат да се разделят с постовете си

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е поискал оставките на тримата министри - на транспорта, на вътрешните работи и на строителния министър, съответно Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков. 

От БСП вече поискаха оставката на цялото правителство заради инцидента. Вчера с коментар по темата излезе и държавният глава Румен Радев.

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

Червените виждат само едно решение - оставката на кабинета

Припомняме, днес пътят за Своге е затворен от 10 до 18 часа, заради оглед и взимане на проби от асфалта от страна на разследващите. Паралелно с това текат разпитите на двамата бивши ръководители на АПИ - Лазар Лазаров и Дончо Атанасов.

В Националната следствена служба вчера бяха разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.

Като свидетели са разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Министър Нанков вече посочи, че има разминаване в документация и материали за пътя край Своге.

От фирмата изпълнител "Трейс груп" отричат на този етап всякаква вина, включително и за извършването на проби на асфалта, с който е работено, в лаборатория, която е свързана по роднински с тях.

Шефът на "Трейс груп" дал на сина си да изследва асфалта на пътя убиец?

Шефът на "Трейс груп" дал на сина си да изследва асфалта на пътя убиец?

Нанков потвърди, че е възможен конфликт на интереси

Припомняме, това не е първата оставка на министър в кабинета Борисов 3.

Първата смяна е тази на министър на здравеопазването, когато в края на октомври 2017 година Николай Петров подаде оставка след журналистическо разследване за обществени поръчки във ВМА, спечелени в конфликт на интереси. Негов приемник на поста е дългогодишния зам.-финансов министър Кирил Ананиев.

Социалният министър Бисер Петков също подаде оставка, която обаче първоначално бе приета, но в последствие върната от премиера. Мотив за оставката бе напрежението около протестите на родителите на деца с увреждания и конфликтите в новото законодателство за ТЕЛК, личната помощ и др.