Оставките на трима министри е поискал премиерът Бойко Борисов. Това съобщава 24 часа.

Вътрешният министър Валентин Радев, транспортният министър Ивайло Московски и регионалният министър Николай Нанков могат да се разделят с постовете си, заради скандала с катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 17 души.

Борисов е поискал отговорност от тях тази сутрин. От БСП вече поискаха оставката на цялото правителство заради инцидента.

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

Червените виждат само едно решение - оставката на кабинета

И тримата министри още в неделя, деня след катастрофата, заявиха готовност да подадат оставките си.

Очаквайте подробности от Министерски съвет. Редовният месечен брифинг на МВР, който беше насрочен за днес 11.30, се отменя, явно във връзка с поисканата оставка.

Припомняме, днес пътят за Своге е затворен от 10 до 18 часа, заради оглед и взимане на проби от асфалта от страна на разследващите. Паралелно с това текат разпитите на двамата бивши ръководители на АПИ - Лазар Лазаров и Дончо Атанасов.

Взимат проби от асфалта край Своге за разследването

Взимат проби от асфалта край Своге за разследването

АПИ иска бързо да ремонтира пътната отсечка

В Националната следствена служба вчера бяха  разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.

Те са представители на различни институции - Агенция "Пътна инфраструктура", Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя - ДЗЗД "ТРЕЙС-СВОГЕ", "Виа-План" ЕООД, "Пътконсулт 2000", "Мотт Макдоналд лимитид".

Като свидетели са разпитани също министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Министър Нанков вече посочи, че има разминаване в документация и материали за пътя край Своге.

От фирмата изпълнител "Трейс груп" отричат на този етап всякаква вина, включително и за извършването на проби на асфалта, с който е работено, в лаборатория, която е свързана по роднински с тях.

Шефът на "Трейс груп" дал на сина си да изследва асфалта на пътя убиец?

Шефът на "Трейс груп" дал на сина си да изследва асфалта на пътя убиец?

Нанков потвърди, че е възможен конфликт на интереси