При тежка катастрофа с автобус в Своге загинаха 16 души. Други 21 души, които са се намирали в превозното средство, са ранени. Съобщава се и за трима пострадали, които са пътували с други коли, участвали в сблъсъка.
Към 19 ч. информациите сочеха 13 жертви. 

Вътрешният министър Валентин Радев заяви на извънреден брифинг, че лично е информирал Народното събрание, президента, министър-председателя и главния прокурор. След като за тежкото произшествие е получен сигнал на тел. 112, са мобилизирани екипи, които са дошли на място.

Психолози от Института на МВР са ангажирани да окажат помощ след тежкия инцидент. Те помагат както на близки на загиналите и пострадалите, така и на спасителите - пожарникари и полицаи. Има свидетели на случилото се.

Автобусът е влязъл в съприкосновение с три автомобила и се е преобърнал няколко пъти вдясно през мантинелата. Той се е озовал на 20-30 метра разстояние, в реката.

В него е имало 33-ма пътници плюс шофьора.
Сред ранените е водачът, който е настанен в ИСУЛ. Състоянието му обаче не позволява да бъде разпитан.

Има щети и по ударените от автобуса автомобили.

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов добави, че настилката на пътния участък, където е станала катастрофата, не е нарушена, има нормално оттичане на водата, от което следва, че състоянието на пътя не е причина за трагедията. Имало е проливен дъжд.
Предстои да се направи експертиза, която да установи какво е довело до катастрофата.

Инцидентът е станал в очертанията на Своге, в урбанизирана територия.

Фирмата, чиято собственост е автобусът, има шест моторни превозни средства. Всичките ѝ документи са изправни, но има съмнения, че автобусът не е преминал повторна техническа проверка в началото на август.

Шофьорът има нужния психологически тест, допълни Попов.

По-късно и президентът Румен Радев даде брифинг пред "Пирогов".

"Днешната катастрофа на пътя София-Своге е с надведомствени проблеми на всички министерства. Министерският съвет трябва да предприеме дълбоки и сериозни мерки, за да не се случват повече такива инциденти." - заяви той.

Радев изрази съболезнованията си към близките роднини на починалите хора и коментира, че трагедията е много голяма. Само една жена е контактна, с добро самочувствие, и се надявам да се оправи, сподели Радев.

Той благодари на Пожарната безопасност и лекарските екипи, благодарение на които се спасяват човешки животи.

"Борбата е за всеки живот и се надявам нашите лекари да направят всичко възможно, за да могат хората да оцелеят", посочи държавният глава.

"Ще имам разговори с Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи какво да направим занапред. Що се касае за "Пирогов", това е една голяма институция и нейното значение се вижда в кризи като днешните." - обясни Румен Радев.

Той добави, че със здравния министър Кирил Ананиев са обсъдили координацията и разпределението на тежко ранените хора.

На мястото на произшествието е пристигнал прокурор Медаров, за да може да се отвори пътят и да се пусне движението.

Осигурени си обходни пътища, а в неделя, на 26 август, в 14:00 часа, МВР организира среща, за да бъдат обсъдени какви други мерки да се предприемат.

Проверяват собственика на автобуса, катастрофирал в Своге

Проверяват собственика на автобуса, катастрофирал в Своге

Фирма "Мобилус - 5 ООД" е с валиден лиценз...

Най-тежко ранените пътници са транспортирани в "Пирогов", ВМА, Окръжна болница "Св. Анна", ИСУЛ.

В "Св Анна" са приети общо шестима души - четири жени и двама мъже. Едната пациентка е в критично състояние, предстои ѝ тежка информация. В лечебното заведение не се очакват повече линейки с пострадали.

Във Военномедицинската академия е предприета пълна мобилизация на екипите.
По заповед на началника на болницата бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, са разкрити допълнителни реанимационни места. Освен спешните екипи от нощната смяна, в готовност продължават да са и тези от дневната. На място е и самият проф. Мутафчийски. До момента не е известно колко от пострадалите ще се лекуват във ВМА. 

Областната дирекция на МВР разкри телефон, на който близките могат да потърсят информация за пострадалите: 02 982 50 39.

Кирил Ананиев: Критично е състоянието на пострадалите в катастрофата при Своге
Обновена

Кирил Ананиев: Критично е състоянието на пострадалите в катастрофата при Своге

Нараняванията са по крайниците, има и с фрактура на гръбнака

Според очевидци, маршрутка с пътници е паднала в река Искрецка при силна буря в района и видимостта е била ниска. По-късно стана ясно, че се е обърнал автобус.

Той е превозвал пенсионери, които са се връщали от екскурзия. Част от пострадалите са от село Световрачане, каза кметът на селото Светла Николова. Хората са били на екскурзия до манастира "Седемте престола", организирана от местния пенсионерски клуб и от транспортна фирма.

Снимка 374973

Източник: БГНЕС

От МВР съобщиха, че към 17.10 е получен сигнал за инцидент с автобус в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км преди града, посока от София.

Към 21 часа беше уточнено, че има 16 загинали и 5-има тежко ранени. Автобусът се е обърнал заради силната буря на един от завоите при Лесков дол. 53-годишният шофьор е настанен в ИСУЛ.

Към 22:30 ч. вече се съобщаваше за 16 загинали.

Автобусната фирма е със седалище Божурище.

Продължава работата на следствените екипи.

Понеделник е ден на национален траур

Понеделник е ден на национален траур

15 души загинаха в катастрофа край Своге

Съобщава се, че автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя.

По-късно от администрацията на президента информираха, че държавният глава отменя участието си в тържествената заря-проверка тази вечер в град Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея заради трагедията. Президентът Румен Радев изразява най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край град Своге.

Участъкът на инцидента София-Своге временно е затворен за движение. Трафикът се спира от патрули на Пътна полиция откъм Нови Искър и Ребърково.

Обходният маршрут към гр. София е: гр. Своге - Искрец - Бучин проход.

Посока гр. Своге: път II-18 Околовръстен път - Костинброд - Бучин проход.