Има опасност за живота на хората, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Нараняванията им са по крайниците, има и с фрактура на гръбнака.

Това каза здравният министир Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге
Обновена

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39

Много критично е състоянието на хората, има опасност за техния живот, вследствие тежката катастрофа на пътя София-Своге. 15 линейки бяха изпратени на мястото на тежкото пътно транспортно произшествие, 9 от столицата, 3 от Монтана и 3 от Враца.

Пирогов нямат капацитета да приемат повече пациенти. Останалите ранени ще постъпят във ВМА и "Св. Анна".

Припомняме, при тежка катастрофа край Своге починаха 15 души, 27 са ранени. Те са в "Пирогов", ВМА, Окръжна болница, включитено и УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ.

Четирима от шестимата пациенти в "Пирогов" са в критично състояние и с голяма опаност за живота, уточни Ананиев. Правим всичко възможно да помогнем на хората, които са оцелели, обясни здравният министър и добави, че ще се намери начин да се уведомят близките на починалите хора, след справка по личните карти.

Пълна мобилизация на силите е създадена във ВМА във връзка с инцидента в Искърското дефиле, станал по-рано днес. По заповед на началника на болницата бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, са разкрити допълнителни реанимационни места. Освен спешните екипи от нощната смяна, в готовност продължават да са и тези от дневната. На място е и началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Към момента няма информация за броя на пострадалите, които ще бъдат транспортирани във ВМА.

Понеделник е ден на национален траур

Понеделник е ден на национален траур

15 души загинаха в катастрофа край Своге

Ананиев определи катастрофата като много тежка и посочи, че дневните и нощните центрова на болниците, в които са транспортирани тежко ранените работят на пълни обороти.

Здравният министър поясни, че нараняванията на ранените хора са наранени крайници и фрактура на гръбнака. Министър Ананиев изрази и своите най-искрени съболезнования към близките и приятеите на починалите хора.

От кръвния център са осигурили кръв от всички необходими кръвни групи, допълни Ананиев.

Част от пострадалите са от село Световрачане, каза кметът Светла Николова. Хората са били на екскурзия, организирана от местния пенсионерски клуб и фирма.

Областната дирекция на МВР разкри телефон, на който близките могат да потърсят информация за пострадалите: 02 982 50 39.