Разследващите са получили искане от Агенция "Пътна инфраструктура" за започване на ремонт на пътя към Своге, където преди няколко дни тежка катастрофира автобус и 17 от пътниците загинаха.

Такова разрешение няма да бъде дадено преди от пътната настилка на това място да бъдат иззети по реда на НПК проби, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път, заявяват от прокуратурата.

Взимането на проби ще стане утре, 31.08.2018 г., като такива проби ще бъдат иззети от следователи от Националната следствена служба чрез съответни технически средства. Това ще стане в рамките на оглед, който ще започне в 10,00 ч. и най-вероятно ще причини временно затруднение при движението.

На АПИ и МВР е възложено създаването на необходимата организация за това и да информира гражданите.

Започването на ремонт на пътния участък ще бъде разрешено без каквото и да е забавяне, но само след вземането на проби от настилката на конкретния пътен участък.

От прокуратурата съобщават още, че днес разследването на тежкото произшествие на пътя Своге - София е продължило с разпити на свидетели. В Националната следствена служба вече са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.
Те са представители на различни институции - Агенция "Пътна инфраструктура", Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя - ДЗЗД "ТРЕЙС-СВОГЕ", "Виа-План" ЕООД, "Пътконсулт 2000", "Мотт Макдоналд лимитид".

Като свидетели са разпитани също министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.