"Причината, поради която бяхме призовани да се явим като свидетели е да съгласуваме момента, в който ще се вземат по официален ред процесуално-следствени проби на пътя, за да се влезе и да се от ремонтира участъка. Отстраняването на нередностите по платното за движение, ще бъдат за сметка на фирмата изпълнител на обекта."

Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който беше привикан на разпит в следствието заедно с десетки служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) във връзка с тежката катастрофа с автобус край Своге.

Нанков и десетки от АПИ на разпит за пътя убиец край Своге
Обновена

Нанков и десетки от АПИ на разпит за пътя убиец край Своге

В следствието ще бъдат разпитани около 30 души

Нанков заяви, че каквато и да е настъпилата вреда, тя ще бъде за сметка на изпълнителната фирма.

"Наказани за некачествения асфалт задължително трябва да има", категоричен бе министърът.

Нанков посочи, че би поел морална и политическа отговорност. Политическата отговорност не означава винаги оставка, а понякога означава вземане на правилно решение или да се подпомогне максимално разкриване на истината за причината за тежката катастрофа край Своге, каза Нанков.

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

Червените виждат само едно решение - оставката на кабинета

Още в понеделник по линия на гаранционните срокове един от участниците в консорциума на фирмата изпълнител на пътя е установил дефекти по своя участник, а другият участник е депозирал писмо да отстрани нередности в неговия участък, обясни Нанков.

Днес са поставени бализи на пътя, лампи за през нощта, има полицейски екипи, които да контролират движението в района, а екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" са мобилизирали свой екипи, които да почистят от храсти и дървета пътния участък, уточни строителният министър.

Министър Нанков отрече всякакви спекулации, че пътят не бил предназначен за тежкотоварни автомобили и посочи, че пътят е с второкласно значение и тежкотоварни автомобили биха могли да се движат по него.

Виновни за полагане на некачествения асфалт на пътя в близост до Своге ще има!

Нанков се закани, че ще предприеме крупни мерки и решителни действия за установяване дали държавната администрация има някаква вина за катастрофата.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов коментира, че от "Пътна полиция" не са докладвали на АПИ, че пътят край Своге е с опасна концентрация на престъпления. Всички нередности по пътя ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя, увери Глосов и добави, че има констативен протокол, който е съставен от Областното пътно управление.

Той обясни, че всяка година са получавали писмо от "Пътна полиция", че с регистрираните пътни участъци с концентрация на катастрофи, но в случая през настоящата година такова писмо не е било получено.

Шефът на АПИ посочи, че мантинелата не е част от проекта, не е част от инфраструктурата, а е част от организираната територия, която не е на АПИ.

Мантинелата е собственост на община Своге и тя трябва да се погрижи за извършването на прилежащите й ремонтни дейности.

На въпрос дали се очаква да се повдигне обвинение на някого от АПИ, Глосов отбеляза, че не би могъл да се ангажира и да коментира дали ще има повдигнато обвинение или не, защото всичко по думите му зависело от Националната следствена служба.

Среден (3.15) пише българинът на пътищата у нас

Среден (3.15) пише българинът на пътищата у нас

Повечето българи мислят, че пътищата у нас стават все по-лоши

Припомняме, при тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 17 души. Сред загиналите имаше и 13-годишно дете. Много други пострадаха. Състоянието на настанените в "Пирогов" жени е най-тежко. 

По случая започна проверка. Прави се и независимо разследване. Водачът на рейса беше задържан и обвинен от прокуратурата. Вчера, 29 август, Окръжният съд в София постанови обвиняемият да остане с мярка за неотклонение "домашен арест".

27 август беше обявен за Ден на национален траур в памет на загиналите. 

Адвокатът на шофьора нарочи държавата за виновник за трагедията край Своге

Адвокатът на шофьора нарочи държавата за виновник за трагедията край Своге

Шофьорът Григор Григоров нямал вина

Във връзка с инцидента и съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".