Шофьорът Григор Григоров, който управляваше автобуса при трагичния инцидент край Своге, няма ясни спомени за самия инцидент, а е видял само колите в насрещното и се е освестил след него. Той си спомня само думите "гледай ги тия, карат като луди".

Той няма вина за катастрофата, а държавата е виновна за случилото се. Това обяви адвокатът му Христо Ботев пред bTV.

Жители на Своге протестират, искат спешно обезопасяване на пътя

Жители на Своге протестират, искат спешно обезопасяване на пътя

Местните ще блокират движението по пътя

Адвокатът описа клиента си като човек, който рядко водил дълги разговори по време на път, но в случая той не си спомня дали е говорил с някого или не.

Автобусът е имал колани и Григоров е предупредил пътниците да си ги сложат, поясни защитникът на шофьора и добави, че днес ще се види с него.

Картината от тежката катастрофа край Своге му е пред очите и няма как да не е. Опитах се да го успокоя, защото от една трагедия не трябва да се правят повече трагедии, уточни Ботев.

Шофьорът от инцидента край Своге остава под домашен арест
Обновена

Шофьорът от инцидента край Своге остава под домашен арест

Водачът заяви, че съжалява за случилото се

Григоров е имал намерение да се самоубие, дори бях помолен да обърна внимание на такива намерения, изтъкна адвокатът му.

Той допълни, че няма категорични данни, че шофьорът на автобуса е карал с превишена скорост. Обвинението се гради въз основа на показанията на изследванията на тахографа, които не са достатъчни, стана ясно от думите на адвоката му.

Адвокат Христо Ботев отчете, че наистина има пропуск в това, че автобусът не е минал технически преглед, но пък за сметка на това автотехническата експертиза показала, че автобусът е технически изправен.

Относно здравословното му състояние адвокатът отбеляза, че подзащитният му е с физически травми и е трудно подвижен. Ако се работи по всички направления, делото би продължило с години, смята той.

Адвокат Христо Ботев призова да излезе самата истина наяве и ако той има вина, да си понесе конкретната вина, а не всички други. Той призова всички пътни институции да вземат мерки, за да не се случват повече такива неща.

Шофьорите карат по-бързо в участъка край Своге

Шофьорите карат по-бързо в участъка край Своге

Ограничават скоростта край Своге на 30 км/ч.