Моята оставка е депозирана, тя не е оттеглена и от премиера Бойко Борисов зависи дали тя ще бъде приета или не. Тя е депозирана още на 11 юни и не е оттеглена. Това заяви социалният министър Бисер Петков в ефира на Нова.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково. Родителите не одобряват оставките, според тях те няма да решат проблема.

Социалният министър даде да се разбере, че Министерството на труда и социалната политика води интензивен диалог с протестиращите майки. Обсъждат се и събитията по приключване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Той изрази съжаление, че зам.-министърът Росица Димитрова не е част от политическата мозайка в страната, защото по думите му тя е станала жертва на ситуацията.

На въпрос защо й е подписана командировката със самолетен билет в бизнес класа, социалният министър изтъкна, че правото да се използва бизнес класа е регламентирано по наредбата за командировките и специализациите в чужбина.

Петков е на мнение, че в такъв случай е по-добре да се изключи това право, тъй като е довело до много скандали.Той не отговори на въпроса кой е следващият заместник-министър, който също пътувал със скъп самолетен билет.

На въпрос колко би струвал ресурса за личен асистент, социалният министър даде за пример изминалата година, когато за помощ от личен асистент са изплатени 162 млн. лв.

Явно това решение не удовлетворява всички майки, тъй като една година след тази помощ, те отново са на протест, посочи социалният министър и добави, че за тази година са осигурени допълнителни 81 млн. лв., с които са се увеличили така наречените интеграционни добавки.

Бисер Петков констатира, че въпреки отпуснатите пари това не удовлетворява потребностите на майките и те искат Закон за социалните дейности и Закон за личната помощ.

Запитан защо Законът за личната помощ не е приет, той отбеляза, че МТСП е започнало работа по двата законопроекта още преди да започнат да се дискутират. "Чрез тези два закона въпросът може да бъде регламентиран, без да се създава друг, отделен закон", надява се той.