Министър-председателят Бойко Борисов връща Бисер Петков като министър на труда и социалната политика.

След като вчера премиерът прие оставката на социалния министър, днес Борисов заяви, че е казал на Петков "да отива на работа".

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка
Обновена

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Петков

"Сутринта му казах да отива на работа, да си продължава дейността", заяви Борисов, който е на посещение в Турция за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП по покана на премиера на страната Бинали Йълдъръм.

"Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната политика", посочи премиерът.

Той подчерта и че Петков се справя добре, но е факт, че заради проблеми в социалната сфера един след друг се появяват палаткови лагери с протесриращи.

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт

"Вчера водихме едно дълго съвещание със социалния министър, с финансовия, здравния и зададох елементарния въпрос: Как, при положение че с 80 милиона повече от бюджета на данъкоплатците са дадени тази година, има това недоволство и всеки ден с един повече с палаткови лагери? Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими по 300 милиона повече на година", обясни Борисов.

По думите на премиера в същото време омбудсманът Манолова е казала, че проектозаконът ѝ не изисква повече пари и затова премиерът казал на Петков да се връща на работа.

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Независимо кой поеме социалното министерство

"Щом казват, че дори не става въпрос и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас", отсече премиерът.

Припомняме, тази сутрин родителите на деца с увреждания заплашиха с мащабен протест, на който ще поискат оставката на правителството.
Причината - изненадващата рокада в социалното министерство, която обезсмисля свършената работа досега.

Според протестиращите оставката на Петков е била, така че да не се приеме проектозаконът за лична помощ, който беше изготвен от омбудсмана Мая Манолова и родителите на деца с увреждания.

Майки на деца с увреждания продължават протестите, оставка не са искали

Майки на деца с увреждания продължават протестите, оставка не са искали

В създалата се ситуация могат обаче да организират по-мащабен протест за оставката на целия кабинет

Във връзка с това Борисов коментира: "Оставям го да работи, щом това е министърът, който им харесва." По думите на премиера той се надява повече да няма палаткови лагери, след като Петков остава министър.

"Тези палаткови лагери стоят от седмици и досега не съм чул някой да каже: Този министър ще ни реши въпроса. А това, че лагерите ставаха все повече, означава, че не го решава. Искам да видя сега откъде идва тази задача към тях", допълни Борисов.

Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е схоластичен спор

Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е схоластичен спор

Настоя Капка Панайотова от Център за независим живот