Хората с увреждания да могат да наемат асистенти според нуждите си, а не според степента и вида увреждане. Това регламентира нов механизъм, предложен в проектозакон за личната помощ. Нормативните промени са изработени от екипа на националния омбудсман, заедно с родителите на деца с увреждания и неправителствени организации. На пресконференция след среща с родителите на деца с увреждания, които провеждат палатков лагер пред парламента, Мая Манолова заяви, че институцията на омбудсмана подкрепя исканията на майките на деца с увреждания. На пресконференцията те отново бяха с тениски: "Системата ни убива".

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС
Обновена

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС

ТЕЛК да решава какъв процент е работоспособността, призова Корнелия Нинова

От институцията на омбудсмана поканиха социалния министър Бисер Петков да се включи в изработването на текстовете.

Мая Манолова бе категорична, че е по-добре да има отделен Закон за личната помощ.

Промените обясни Капка Панайотова от Център за независим живот. Механизмът предвижда оценка на потребностите на всеки човек, които не зависят от увреждането на лицето или от процента намалена работоспоспособност.

Най-общо оценката ще се прави въз основа на брой часове, в които на човек му е необходима определен вид помощ. Асистентската услуга, която ще получава за определени часове ще има определена цена. Това ще даде възможност асистентите да бъдат наемани според изискванията на трудовото законодателство и със заплащане на осигуровките.

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

Хасан Адемов не им даде думата

Всеки нуждаещ се ще може сам да определя броя часове, които са му необходими в седмицата. Организация може да посредничи в наемането на асистенти. В основата на идеята е родителите или настойниците да управляват услугата.

В зависимост от потребностите човек може да има трима, петима или повече асистенти. "Оценката на необходимостта от услуга е в часове, а не от видове услуги", коментира Панайотова. Тя заяви, че в момента плаща на асистент от джоба си и си призна, че не му плаща осигуровките, защото няма как.

От БСП искат промени в ГПК, за да облекчат родителите на деца с увреждания

От БСП искат промени в ГПК, за да облекчат родителите на деца с увреждания

Попечителство над децата им струва до 2000 лева, държавата им дава 240

Мая Манолова допълни, че не става дума за повече пари. И сега държавата отделя 170 млн. лв. за асистентска грижа и чужда помощ. Тя настоя за премахване на проектния принцип при предоставянето на асистентска помощ и осигуряване на повече устойчивост на финансирането по отношение на подкрепата за асистентска грижа.

"Тези промени могат да бъдат направени в рамките на бюджета, който се отделя в момента", заяви омбудсманът.

"Нашето предложение към министъра на труда и социалната политика е в понеделник той или негови експерти да се включат в работата по този законопроект", настоя Манолова. Също така предложение за работа по въпросния законопроект бе отправено и към депутатите от социалната комисия, комисията за младежта и спорта, комисията за взаимодействие с гражданското общество

Капка Панайотова заяви, че ако се случи - това ще бъде истински пробив в социалната политика и политиките по увреждания в България.

Вера Иванова, майка на дете с увреждане заяви, че законът е средство, с което децата им ще оцелеят. "Системата обрича децата ни, когато станат на 18 години - те да не съществуват", заяви Иванова. Законопроектът тя определи като "надежда", че детето й утре ще го има, когато нея вече я няма.

Законопроектът е базиран на европейския опит. За приемането му неправителствения сектор настоя вече 15 години.