От БСП предлагат промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), продиктувани от протестите на родителите на деца с увреждания. "Животът ги е белязал с огромна трагедия", подчерта на брифинг в парламента Корнелия Нинова.

Червените предлагат родителите на деца с увреждания да бъдат освободени от такси и разноски, които плащат, когато минават през фазата на съдебното попечителство. Когато дете с увреждане навърши 18 години, за да станат родителите негови представители, те трябва да минат през съда и за да получат попечителство, трябва да платят съдебни такси и разноски от 1500 до 2000 лева.

В същото време помощта, която държавата плаща на тези родители, е 240 лева. За да гледат децата си тези родители не работят и за това нямат и пари за подобно дело.

"Призоваваме всички да се обединим, че тези деца и родителите им имат нужда от тази подкрепа", настоя Корнелия Нинова. Тя очаква подкрепа за предлаганите промени така, както мнозинството прие предложението на червените за увеличаване на помощите за деца с увреждания.

Мярката ще коства 7 млн. лева. Нямало да се налага актуализация на бюджета. Срествата можели да се вземато от "личния портфейл" на министър председателя Бойко Борисов.

Припомняме, премиерът има на разположение 2 млрд. лева за капиталови разходи. Според Нинова, чрез вътрешно разместване на финансите можели да се осигурят парите за по-високите помощи за отглеждане на деца с увреждания.