Представители на протестиращите майки на деца с увреждания с черни тениски с надпис "Системата ни убива" бяха допуснати до заседанието на парламентарната социална комисия, но не бяха чути от депутатите. Припомняме, малко преди това протестиращите не бяха допуснати в сградата на Народното събрание, което породи скандал между социалисти и гербери.

Част от участниците в днешния протест на майки на деца с увреждания се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова, която представи отчет за дейността си пред депутатите от социалната комисия.

Не пуснаха майките с черни балони и тениски в парламента

Не пуснаха майките с черни балони и тениски в парламента

Те имаха среща с депутатите социалисти

Председателят на комисията Хасан Адемов заяви, че заседанията на комисията са открити за граждани и те могат да присъстват, но при опит омбудсманът Мая Манолова да предостави част от времето си, за да бъдат чути исканията на майките на деца с увреждания, председателят на комисията даде думата на народни представители. Адемов изрично уточни, че на вниманието на депутатите, е отчетът за дейността на омбудсмана.

При тези думи родителите на деца с увреждания напуснаха заседанието на социалната комисия.

Капка Панайотова обясни пред News.bg, че настояват ТЕЛК-ът да бъде премахнат. Такъв институт съществува само в България и Русия.

"ТЕЛК означава териториална експертна лекарска комисия. Уврежданията от поне 15 години са обявени, включително на ниво ООН, за социален, а не за медицински проблем. Това е първата причина. Втората причина е, че ТЕЛК-ът като документ не ни дава абсолютно нищо в контекста на индивидуалните потребности, каквито има всеки човек. ТЕЛК-ът е съвкупност от диагнози, които намалявали работоспособността на човека. Това е подход от преди 100 години, когато работоспособността на човека е оценявана според физическата му сила. В 21 век физическата сила не може да бъде определяща за работоспособността. На трето място ТЕЛК-ът е система, която към днешна дата съществува само в България и Русия. Как живеят англичаните - аз не мога ви кажа, но ги виждам, че живеят и то по-добре отколкото в България", посочи Панайотова.

Родители на деца с увреждания „погребаха“ мечтата си за реформи

Родители на деца с увреждания „погребаха“ мечтата си за реформи

6 пъти протестират и никой не ги чува

На въпрос какво искат да кажат на депутатите от комисията в парламента, които така и не пожелаха да ги чуят, Панайотова заяви: "Това, което ние им казваме вече 15 години - че политиките в България по отношение на уврежданията са изключително мизерни и потискащи за хората с увреждания и разточителни за бюджета и обществото. Това се опитваме да кажем. Именно, защото са разточителни за обществото - има кръгове, слоеве, професионални групи, които са пряко заинтересовани, това статукво да не бъде по никакъв начин разклащано. Всяка дребна промяна в момента - не върши работа никому. Тя е козметична, тя е с някакъв калпав макиажен материал и не може да помогне на никого, защото системата има нужда от раздрусване, от радикална промяна, от измитане на ТЕЛК-а, нов тип квалификация на хората, които биха били ангажирани в политики за хората с увреждания, което при сегашната нормативна рамка не може да се случи. Това от поне 15 години го повтаряме. Статуквото е много удобно на много хора, но не и на хората с увреждания.

Премиерът пита "кой е този ненормален администратор", размотавал майка с болно дете

Премиерът пита "кой е този ненормален администратор", размотавал майка с болно дете

Малко човечност няма ли?

Намерението на Валери Симеонов за реформа в ТЕЛК-а, Капка Панайотова определи като "изключително укорително", защото е мотивирано по грешен начин с грешни, с фалшиви инвалиди - каквито няма, няма фалшиви ТЕЛК-ове, фалшивото е ТЕЛК-ът като универсален ключ към множество придобивки, които не защитават човешки права, не помагат на хората с увреждания, а харчат ресурс и поддържат една абсолютно паризитна прослойка от хора, които твърдят, че се грижат за нас.

По време на заседанието омбудсманът Мая Манолова припомни част от констатираните от екипа й пропуски по отношение на осигуряването на лични асистенти за хората с увреждания, а именно липсата на устойчивост в предоставяните асистентски услуги, недостатъчното финансиране, разнородни критерии, определяни от различните общини, огромната бумащина и бюрокрация, с която се сблъскват хората, които кандидатстват за личен асистент. Омбусманът призова за промени, които да гарантират и достъпната архитектурна среда за хората с увреждания.

Манолова изрази скептицизма си по отношение на скорошното приемане на Проектозакона за социалните услуги и настоя за законодателни промени, които да решат в спешен порядък поне част от поставените проблеми. Омбудсманът заяви, че крайната цел е приемане на Закон за личната помощ, който да гарантира на всеки човек достъп до личен асистент, непрекъснатост и предвидимост на услугите. Критики Манолова отправи и към отпусканата целева помощ за медицински изделия и визира дългия и сложен път, който се преминава за получаването на въпросната подкрепа.

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Това, което видяхме вчера, беше мероприятие, осъществено в най-добрите традиции на синдикалните митинги