Десетки родители на деца с увреждания излязоха на пореден протест в центъра на столицата. Заедно с много от децата си, които са в инвалидни колички, те преминаха по жълтите павета с черни балони в ръце.

Емил Мавродиев, баща на дете с увреждане, настоява за приемането на Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот на децата.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

Той заяви, че в момента разполага с 930 лева помощи, които са крайно недостатъчни за грижите на детето, тъй като той погасява и кредити.

Бащата допълни, че след като детето навърши 18 години, социалната пенсия, която ще получава, ще е в размер на по-малко от 200 лева. Той каза още, че промените в ТЕЛК и електронната здравна карта са задължителни.

Родителите настояват и за право на средства за лична помощ на не по-малко от две минимални работни заплати. Те искат държавата да осигури бюджет за лична помощ според потребностите на човека с увреждане, както и изготвяне на регистър на лицата с увреждания по заболяване.

Премиерът пита "кой е този ненормален администратор", размотавал майка с болно дете

Премиерът пита "кой е този ненормален администратор", размотавал майка с болно дете

Малко човечност няма ли?

Сборният пункт на протестиращите бе пред фонтана на президентството. Организираното шествие премина пред сградата на Министерския съвет и се отправи към НДК по бул. "Витоша".
Крайната цел са пилоните на НДК, където черните балони ще бъдат пуснати да полетят в небето.

Протестът ще премине като тип флашмоб с тема: "Погребване на мечтата за реформи и конвенцията".

Присъства и "летящият холандец" - това е скелет, който е изпратен със самолет от Холандия, поставен в инвалидна количка. Ще го следва погребален венец, надгробна плоча и черните балони. Всички протестиращи носят черни тениски с надпис - "системата ни убива".

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Това, което видяхме вчера, беше мероприятие, осъществено в най-добрите традиции на синдикалните митинги

Родителите заявиха, че протестът ще премине мълчаливо, защото вече шест пъти излизат на протест, но никой не ги чува, а протестът ще бъде съпроводен с озвучаване, подходящи песни и музика, което се очаква да звучи пред сградата на Министерския съвет и на НДК.