"Реформа - да, но не така!"

Това скандират хора с увреждания от цялата страна. Протестният митинг събра 6 500 души, членове на 18 национално представителни организации на хората с увреждания.

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания
Обновена

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания

Над 6500 души протестираха под прозорците на МС за достоен живот и труд в родината

Инициативна група на организациите на и за хората с увреждания връчи в Министерски съвет протестна декларация срещу готвената реформа с искане да бъде оттеглена концепцията за оценка на работоспособността.
Красимир Коцев, председател на Съюза на хората с увреждания, настоя от трибуната за качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, както и за достъпна архитектурна среда.

Снимка 350075

Източник: БГНЕС

Председателят на Националния съюз на трудовите кооперации поиска също достойнство и достоен труд. "В нашите кооперации се полага труд не по-малко значим от другите хора, работещи в националната икономика."

Той предупреди, че подготвяната реформа "може да ни направи от работещи бедни в бедстващи бедни" и подчерта, че хората с увреждания не искат помощи, а достоен труд.

Хората с увреждания настояха интеграционните добавки да бъдат процент от минималната работна заплата.

Изтеглят промените за медицинската експертиза
Обновена

Изтеглят промените за медицинската експертиза

По указание на премиера Бойко Борисов

Адриана Стоименова, един от организаторите на протеста на хората с увреждания, заяви по време на митинга: "Отидохме в Министерски съвет и се върнахме, защото ни казаха да отидем и да внесем протестната нота в приемната, но аз това съм го направила много отдавна."

Стоименова настоя управляващите да поемат отговорността, която имат към хората с увреждания.

Протестът бе подкрепен от Рудолфо Катани, член на Борда на Европейския форум на хората с увреждания, председател на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите.

От трибуната той съобщи: "80 млн. хора с увреждания в този момент са с вас и ви подкрепят."

"Правителството в България трябва да се откаже от тази реформа и да започне разговори с организациите на хората с увреждания. "Срам" - трябва да кажем всички, заедно тази дума", допълни Катани.

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Вече има подготвена наредба за интеграционните добавки

"Държавата иска да вземе пенсията за инвалидност като казва, че хората с увреждания трябва да работят и същевременно не осигурява възможности за работа, достъпна архитектурна среда и транспорт", посочи още Катани.

Председателят на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите оцени като истински срам факта, че държавата не признава Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която е ратифицирала още през 2012 г.

"Инвалидността е защитена от конвенцията и това трябва да се спазва", призова Катани. Той изтъкна още, че интеграцията е човешко право.

"Не искаме пожертвования - искаме права", настоя още Катани, като подчерта колко е важно да се борим за правата на жените с увреждания, децата с увреждания, хората в трета възраст с увреждания, които по думите му са двойно дискриминирани и се нуждаят от защита и подкрепа.

Снимка 350068

Източник: БГНЕС