Здравното министерство изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза. Това съобщи на брифинг в Министерство на здравеопазването министър Кирил Ананиев.

Припомняме, утре 18 национално представителни организации на хора с увреждания, с подкрепата на КТ "Подкрепа", се готвеха да протестират пред Министерски съвет именно заради условията, които поставя наредбата. На пресконференция тази сутрин те обявиха готовността си за протест утре.

Днес следобед е взето решение промените да се изтеглят, като това става по указание на премиера Бойко Борисов.

На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков.

На национален протест се вдигат хората с увреждания

На национален протест се вдигат хората с увреждания

Новите реформи могат да пропуснат ампутиран крак

По думите на министър Кирил Ананиев целта на Министерството не е да ощетява правата на хората с увреждания. Наредбата и условията в нея били предложени от гилдията и националните консултанти към министерството.

Целта по думите на министъра е с новата наредба да се въведе справедливост, да се завиши контрола и да се създадат условия за по-добър и по-бърз достъп на пациентите до процеса.

Аниниев съобщи още, че утре в 15 часа в здравното министерство са поканени представителите на организациите на хората с увреждания, за да започне диалог. От разговорите до този момент обаче е станало ясно, че срещата най-вероятно ще е в петък.

На срещата при премиера министрите са се разбрали предложения за промени да отиват към МС само след съгласието на национално представителните организации на хората с увреждания.

На брифинга беше даден е кратък пример с човек с много тежко заболяване - с диабет, придружен с проблеми на зрението и ампутиран крайник, като този човек според сега действащата медицинска експертиза може да получи по-малка пенсия от друг, който има много на брой увреждания с ниска степен.

И социалният министър Бисер Петков увери, че целта на промените не е да се отнемат парите, които в момента се предоставят за хората с увреждания, дори средствата могат да бъдат увеличени.

На срещата в МС е постигнато и съгласие, че в бюджета за следващата година ще са нужни повече пари за хората с увреждания, когато навършат пълнолетие.

Бисер Петков припомни, че ще се въведе нова помощ за децата с увреждания, които са с най-висока степен на увреждането от 930 лева, но при навършване на пълнолетие, те остават без нея.