Целта ни е да направим реформата така, че да остане повече ресурс за тях. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет по повод организирания национален протест на хората с увреждания.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

По време на заседанието на площада пред Министерски съвет се събраха повече от 6500 души в подкрепа на хората с увреждания и техните искания.

1,7 млрд. лв. отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички. Още веднъж апелирам за диалог, заяви Борисов.

Той изрази увереност, че с общи усилия може да се направи така, че за тези хора с увреждания да останат повече средства.

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

В България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС

Премиерът припомни и че още в коалиционно споразумение е залегнало да се направи всичко възможно да се спре източването на различни системи от хора, които злоупотребяват.

Хората, които са на протеста, хората с увреждания, от години работим прекрасно с всички тези организации и разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници, коментира Борисов.

Премиерът заяви и че вицепремиерът Валери Симеонов работи с екип от различни експерти и министри. Целта е не да се ощетяват дадени хора, а да спрат фалшивите ТЕЛК и източване на финанси и този ресурс да остане за тези, които действително имат нужда.

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Хората с увреждания питат кой ще оценява работоспособността им

"Ни най-малко не сме мислили на някой да навредим - точно обратното", увери премиерът.

Той е категоричен, че хора, които не заслужават и са взимали тези пари, а продължават да ги взимат - това не може да продължи.

"Аз благодаря на хората, които протестират", посочи Борисов и информира, че утре и в следващите дни ще се срещнат с министрите и вицепремиера и точка по точка, детайл по детайл ще се обсъди всяко едно нещо, което ги тревожи.

По думите на Борисов е нужно по отношение на комисиите ТЕЛК да се използва всички ресурси на държавата за по-голям контрол, тъй като проблемът започва именно от там.

"Искам да ги успокоя, че целта ни е да направим така, че да остане повече ресурс за тях, а не да се пренасочва на друго място", заяви Борисов.

Борисов призова за диалог, така че заедно да направят така, че за хората с увреждания да останат повече средства.

Каракачанов: Трябва да се сложи край на злоупотребата с ТЕЛК

Каракачанов: Трябва да се сложи край на злоупотребата с ТЕЛК

Според воеводата 550 000 хора с увреждания е нереалистично

Припомняме, вчера, след като стана ясно, че подготвяния протест от 18 национално представителни организации на и за хората с увреждания ще се състои, по разпореждане на премиера Бойко Борисов предлаганите промени в системата за медицинската експертиза (т.нар. ТЕЛК) бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването.
Както министър Ананиев, така и социалният министър Бисер Петков обявиха, че очакват диалог с организациите на хората с увреждания.

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Вече има подготвена наредба за интеграционните добавки

Въпреки оттеглянето на промените на протест на триъгълника на властта се събраха тази сутрин над 6500 души, които искат достоен живот и труд в страната си.