Вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов иска темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена на широко обсъждане, докато се постигне обществено съгласие. Позицията на Каракачанов е за затягане на контрола при издаването на решения за инвалидните пенсии, съобщиха от Министерския съвет.

Според него промените не означават отнемане на парите на хората с реални увреждания, а спирането на парите към онези, които лъжат държавата и злоупотребяват със средства, които могат да бъдат пренасочени към други нуждаещи се групи.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

Повод за неговата позиция е днешният протест под прозорците на Министерския съвет, където най-малко 6500 хора с увреждания и техни близки поискаха предвидените промени в оценката на работоспособността да не ощетява хората със специфични потребности. Ден по-рано от Здравното министерство по нареждане на премиера бяха изтеглени промените в системата за медицинската експертиза (т.нар. ТЕЛК).

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Веска Събева: Искаме реформа, но не на парче

Хората с увреждания питат кой ще оценява работоспособността им

В България по документи има около 550 хиляди хора с увреждания. "При намаляващия прираст и статистиката, че към настоящия момент сме около 7 милиона население, тази цифра звучи нереалистична. Социалната и здравна система на страната ни отделят 1 млрд. и 700 милиона лева на година за изплащане на инвалидни пенсии. За справка през 1989-1990 г., при 9 млн. население, хората с увреждания са били около 150 хиляди", защитава тезата си вицепремиерът.

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания
Обновена

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания

Над 6500 души протестираха под прозорците на МС за достоен живот и труд в родината

В подкрепа на мнението, че е завишен броя на хората с увреждания, Каракачанов дава пример от своя избирателен район - Плевен. Там има села, в които преобладаващият брой деца са с ТЕЛК-ови решения.

В село Пелишат от 38 деца, регистрирани при един личен лекар, 34 са с диагноза "епилепсия". В село Бохот много от децата са с диагноза "бронхиална астма".

"Едно такова дете получава месечно от държавата около 350 лв. Нека направим сметката - само в село Пелишат сумата, която държавата отпуска за един месец, е към 11 900 лв., а тя е сходна и в село Бохот. За една година само така се усвояват 285 600 лв. Това е само в две села. В Плевенско има и още подобни села - Мечка, Коиловци, Тодорово, Брестовец и т.н., в които 90% от ТЕЛК-овите решения на децата са с диагнози "епилепсия" и "бронхиална астма". Нека бъдем честни - епилепсията не е заразна болест, както и бронхиалната астма", пише Каракачанов.

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

В България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС

Според него решението е повишен контрол чрез въвеждане на електронно досие и електронна здравна карта, както и т.нар. обслужване на едно гише.

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Вече има подготвена наредба за интеграционните добавки

Вицепремиерът призовава да се спрат политически спекулации по темата и заявява, че днешният протест е организиран от БСП.

Припомняме, половин час преди началото на протеста на хората с увреждания от БСП разпространиха позиция, че подкрепят недоволството.

Предлагам темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена на широко обсъждане, докато се постигне обществено съгласие по нея. Аз съм готов с конкретни предложения, които ще поставя за разглеждане пред обществото още следващата седмица, завършва Каракачанов.