Изтегляне на концепцията за оценка на работоспособността и започване на цялостна реформа за политики за хората с увреждания. Това ще поискат национално представителните организации на хората с увреждания по време на срещата с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия заяви пред News.bg, че политиките за лица с увреждания включват и децата и семействата с лица с увреждания.

 Хората с увреждане да не се боят от промяната, зове Бисер Петков

Хората с увреждане да не се боят от промяната, зове Бисер Петков

Реформата няма да "вземе" инвалидните пенсии

"Ние работим винаги на някакво парче. Едно парче ще сложим и после друго ще вземем", коментира Събева.

На въпрос, какво най-много ги притеснява в тази концепция, Събева посочи: "Кой може да оцени работоспособност? Защо се създава втора комисия? Какво разбират под работоспособност? Всеки човек може да работи, Конституцията му дава това право. Няма как, някой човек без ясни критерии, въобще без разбиране какво значи човек с увреждане да дава такава оценка. Всеки човек има право да работи, най-важното е да му се намери възможност и работно място, на което да работи", каза още тя.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

"Ние сме я поискали ICF системата на СЗО. Това е био-психо социална оценка, която включва три стълба - това е увреждането, това е социалното положение, в което се включва и образованието, работното място е третият стълб. Ние я подкрепяме - да се приложи, доколкото е възможно в нашата страна", каза още Събева.

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания
Обновена

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания

Над 6500 души протестираха под прозорците на МС за достоен живот и труд в родината

По думите й в различните страни действат различни части от въпросната система. "Ние започваме оттам, че нашият ТЕЛК е по MKБ - 10 (международна статистическа организация на болестите и проблемите), което включва вид и степен на увреждане. Затова ние трябва да започнем реформата от начало и най-напред да се преведе тази ICF система, защото никой не я виждал в цялостност", коментира още Събева.