Готовност за продължаване на диалога с национално представителните организации на хората с увреждания декларира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет малко преди началото на обявения протест на 18 национално представителни организации на хора с увреждания.

Министър Петков припомни, че във вторник, след проведена среща при премиера Борисов е било решено да се изтеглят проектите за нормативни актове за медицинската експертиза и проекта за правилника за дейността на ТЕЛК-ови състави.

На национален протест се вдигат хората с увреждания

На национален протест се вдигат хората с увреждания

Новите реформи могат да пропуснат ампутиран крак

Разговорите ще продължат до постигна на съгласие по готвените промени. По отношение на концепцията за експертиза на работоспособността министър Петков припомни, че тя е била внесена в Народното събрание в изпълнение на решение на парламента в края на месец октомври 2017 г. "Оттогава не са предприемани последващи действия по реализацията на тази концепция", коментира Петков.

По думите му, тогава организациите на хората с увреждания са се обявили против някои от промените и реформите. За утре (четвъртък, 12 април 2018 г.) в 15.00 часа имаме договорена среща в МТСП, където ще се радвам да чуя предложенията за промени в медицинската експертиза.

Обсъждат промени в ТЕЛК

Обсъждат промени в ТЕЛК

Да дават проценти само за основното заболяване

Министър Петков декларира, че целта на промените не е да ограничи и да намали средствата за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение, да се ограничат злоупотребите, които всички са съгласни, че съществуват в системата на експертизата и да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания.

"Готов съм и днес да проведа среща с организациите на хората с увреждания", заяви Петков. Надявам се, че след днешния протест разговорът с организациите да продължи, каза още той.

Министърът обясни, че това, което утре трябва да се изясни по време на срещата, е дали организациите подкрепят модела на Световната здравна организация за функционалността на човешкия организъм като ICF система като база за извършване на оценката на хората с увреждания и съответно как виждат организацията на медицинската експертиза. По думите му предложението е тази оценка да е комплексна и да бъде направена от един орган, който да има мултидисциплинарен характер и извършва както медицинска експертиза, така и социална оценка, така и оценка на функционалността на хората с увреждания.

Министър Петков коментира, че вече има подготвена наредба за интеграционните добавки - проект на постановление на МС за промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се въвежда нов ред за отпускане и контрол на целевите помощи за медицински изделия и помощни средства на хората с увреждания.

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

В България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС

Министър Бисер Петков обясни, че според промените вече няма да се дават пари на ръка, а изделията ще се заплащат директно на доставчиците. Министърът припомни, че са включени и три нови медицински изделия за деца с увреждания.