Не пуснаха протестиращите в парламента. Това е по заповед на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов.

Недоволните дойдоха в законодателния орган с намерението да изкажат исканията си. Среща имаха с червените, но разговорът се изнесе навън заради заповедта на Христов.

На входа на парламента се разрази голям скандал. Социалистът Драгомир Стойнев скочи на Цветан Цветанов възмутен от парламентарното ръководство. От своя страна гербери скочиха да бранят шефа си. Дойде и подкрепление в червено.

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

Хасан Адемов не им даде думата

След това с разигра истински екшън ГЕРБ-БСП. Цветан Цветанов обясни, че от 2017 година са отпуснати 162 милиона лева, което са средства за 30 000 души.

Защо не излязохте да им го кажете, попита Антон Кутев. Мога ли да продължа, подчерта герберът. Превърнахте политиката само в популизъм, ядоса се Цветанов и каза, че червените се заиграват със страховете на хората. Драгомир Стойнев се ядоса и скочи, че Емил Христов не пускал в сградата на законотворците хората с увреждания.

Родители на деца с увреждания „погребаха“ мечтата си за реформи

Родители на деца с увреждания „погребаха“ мечтата си за реформи

6 пъти протестират и никой не ги чува

 

Обстановката се нажежи.
Социалистът Георги Гьоков поиска да му посочат точната точка от правилника на НС, според която хората не могат да влязат с такива тениски. В момента, в който разбрах,че има такава ситуация, в която вие участвате, излязох отвън, подчерта Цветан Цветанов. Ние имаме техните предложения, те ни ги дадоха, искаха като нормални хора да седнат в парламента и да ги обсъдят с нас, подчерта Драгомир Стойнев. Обидата е голяма, възмутен е той и изтъкна, че те не са пуснати, защото са с антигерб тениски.

Премиерът пита "кой е този ненормален администратор", размотавал майка с болно дете

Премиерът пита "кой е този ненормален администратор", размотавал майка с болно дете

Малко човечност няма ли?

Всеки има право да изразява своето мнение, опита се да укроти ситуацията заместник-председателят на ГЕРБ. Той настоя за диалог. Отново в спора се намеси Емил Христов, който пак обясни, че не е бил уведомен, че хората са имали пропуски. Говореше се само за фланелки, сподели той. Вие не само с хората с увреждания не можахте да говорите, но и с мен не можахте, обясни социалистът Антон Кутев.
Христов обясни, че не можел хем да води заседание и да разговаря с левите. Можехте да помолите хората да почакат, изтъкна той. Аз ги помолих, те ви чакаха 20 минути, репликира Кутев. Ние ще ви искаме оставката, закани се червеният депутат. С цялото ми уважение към вас след това, което направихте днес, най-малкото е още утре да си депозирате оставката, настоя и Драгомир Стойнев. Герберите в мелето изригнаха. Само търсите скандал, чу се глас от управляващите.

Скандалът продължи близо 20 минути.

Управляващите не пускат протестиращите хора с увреждания в парламента само защото са срещу системата ГЕРБ, ядоса се лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Това е грубо погазване на демократичните принципи, подчерта тя.
Емил Христов е отказал достъп на хората, защото са с тениски с надпис "Системата ни убива".

Червените търсели съдействие от парламентарното ръководство. Христов отсякъл "Не". Тези фланелки, които те носят не могат да съблекат, за да влязат в парламента, продължи соцводачът. Тя смята, че в случая става въпрос за тежко погазване на демократични принципи. Равностойни и равноправни граждани не могат да влязат в българския парламент само защото си позволяват да протестират срещу системата, която в момента системата ГЕРБ, изумена е Корнелия Нинова.

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Това, което видяхме вчера, беше мероприятие, осъществено в най-добрите традиции на синдикалните митинги

ГЕРБ дискриминират хората с увреждания, които стоят 30 минути навън и не могат да прекрачат прага на парламента, отсече Нинова. Тя подчерта, че те са дошли с предложения за промени в законодателството, което касае хората с увреждане. Не могат да влязат вътре, защото свободно си казват мнението "Системата ни убива", ядоса се соцводачът.

Тя посочи, че по-голям абсурд през последните години от БСП не са виждали в държавата.

Емил Христов обясни, че е спазил правилника, още повече че не бил информиран, че хората с увреждания имат пропуски. Обстановката не беше удачна, каза той. Не можел да ги допусне, без да е информиран дали всичко е по надлежния ред.

Нищо против жените, нищо против протеста, напротив подкрепяме ги, увери заместник-председателят на НС. Казали му, че протестиращите са с рекламни фланелки, което е недопустимо.

След като се изясни случая, той им разреши допуск до парламента, но хората не влязоха, обидени от отношението към тях.