Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговора на българския министър-председател Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм. Борисов е на посещение в Турция, след като Йълдъръм го покани да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Ние докарахме азерския газ в България, хвали се Борисов

Ние докарахме азерския газ в България, хвали се Борисов

Йълдъръм: България е стратегически партньор за Турция

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

В хода на разговора Йълдъръм заяви, че отношенията между България и Турция са специални и двете страни са пример за добри съседи, които си помагат и се уважават.

Двамата премиери подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани в двете държави. Като пример за тези отношения те посочиха реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул.

"Заради това аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата "мир", подчерта Бойко Борисов.

Борисов в Истанбул: Да живеем заедно в мир и да се съобразяваме с другите

Борисов в Истанбул: Да живеем заедно в мир и да се съобразяваме с другите

Цяла Европа гледа как християнска и мюсюлманска страна стават пример за толерантност

Премиерите на България и Турция отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между държавите. Традиционно добре се развивали и връзките в туризма.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.

Борисов пристигна в Измир за откриването на ТАНАП

Борисов пристигна в Измир за откриването на ТАНАП

След срещата Борисов ще замине на посещение в Израел