В рамките на десетилетия много политици у нас само са говорили за доставка на азерски газ в България. Те обаче не казвали как това ще се случи. "Ние го направихме възможно чрез изграждането на интерконекторните връзки." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместно изявление с турския си колега Бинали Йълдъръм в Измир.

Припомняме, премиерът е на работно посещение в Турция, след като турският министър-председател Бинали Йълдъръм го покани да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

До края на юни откриваме газовата връзка с Турция, прогнозират Борисов и Йълдъръм

До края на юни откриваме газовата връзка с Турция, прогнозират Борисов и Йълдъръм

Отношенията България - Турция са специални според Йълдъръм

Премиерът Борисов бе категоричен, че с турския си колега Бинали Йълдъръм имат договорка газът от Азербайджан да минава през България, но тепърва предстои да се изясни как той ще се транспортира до Европа. "Това е нашето домашно. Ние сме член на Европейския съюз и като такива задължително ще се съобразим с Третия либерализационен пакет. Предстои съвместна работа с ЕК, за да открием допустимата формула за доставка на азерски газ в Европа", посочи Борисов.

В хода на срещата Борисов съобщи, че активната работа по изграждането на трансевропейските коридори 4, 8 и 10 продължава. Той подчерта и че България може да се похвали с нулев миграционен натиск по границата с Турция.

От своя страна Йълдъръм заяви, че проектът ТАНАП ще допринесе за регионалното развитие и ще гарантира енергийната сигурност на Европа чрез диверсификация на доставчиците на газ.

Борисов пристигна в Измир за откриването на ТАНАП

Борисов пристигна в Измир за откриването на ТАНАП

След срещата Борисов ще замине на посещение в Израел

Премиерът на Турция изтъкна още, че стокообменът и търговията между Турция и България са увеличили обема си до над 7 млрд. лв., като очакванията са в бъдеще те да достигнат до 10 млрд. лв.

"За нас България е стратегически партньор. Декларираното желание от двете страни за провеждането на активен политически диалог е изключително важно за развитието на двустранните отношения между България и Турция", акцентира Йълдъръм.