"Бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ", коментира пред БНТ една от майките на дете с увреждания, които протестират с палатков лагер при служебния вход на Народното събрание

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Мнението на протестиращите майки без значение за Симеонов

Най-важно било мнението на изпълнителната власт

"Това беше първият социален министър,това вече е седми протест, с който проведохме някакви разговори, беше благосклонен и мога да кажа, че беше от части на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента", обясни Олга, майка на 21-годишно момиче с увреждане.

Майката не може да си обясни, кому е необходима тази оставка и какво я е предизвикало. Не знае дали социалният министър може да се върне, но застават зад него и протестите продължават

"С новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра - не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи, с които искахме да облекчим данъкоплатците", допълни Венелина Казанджиева, майка на 27-годишно момче с увреждане.

В създалата се ситуация майките могат да организират и по-мащабен протест за оставката на целия кабинет

"Диалогът с министъра бе ползотворен, работеше се с представителите на всички организации "на" и "за" хората с увреждания. Проблемът е много по-сложен, тъй като става въпрос за редица закони - Законът за хората с увреждания, за социалните услуги, за личната помощ. Има още редица други нормативни актове, свързани с промяната на експертизата за вида и степента на увреждането", обясни Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

Според него, трябва да се смени парадигмата, че отговорник за хората с увреждания е социалният министърът, което е невярно. "Политиката за хората с увреждания е хоризонтална и няма специална политика за хората с увреждания. Те са хора като всички останали и трябва средата и образованието да са достъпни, за да ги виждаме сред всички останали", обясни той.

Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е схоластичен спор

Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е схоластичен спор

Настоя Капка Панайотова от Център за независим живот

Майките на деца с увреждания организират протест в Русе в защита на Бисер Петков. "Не очаквахме социалният министър Бисер Петков да си подаде оставката. Не само сме изненадани, а сме шокирани от това, което се случи. Точно започна да се работи по Закона за личната помощ, даже вчера Мая Манолова е предложила на министъра нашия закон, Бисер Петков го е подкрепил и е предложил на следващия ден да говори с майките, за да обсъдят важните точки в закона. Два часа по-късно Бисер Петков беше подал оставка. Ако министър Петков не бъде върнат на поста си, ние ще стартираме протест в негова подкрепа", коментира пред НоваТВ Гергана Маврова.

"Тази оставка е абсолютно неочаквана. Не само неочаквана, тя е шокиращо изненадваща. За първи път виждаме някой да подава оставка, когато започва да работи. По-скоро да се иска оставка, защото ние не вярваме, че тази оставка е подадена доброволно", коментира Грета Аспарухова.

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка
Обновена

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Петков

"Настъпени са много интереси с протеста и оставката на Бисер Петков е най-елегантният начин за решаването на казуса. Кой отряза главата на министъра, Защото това не са майките на децата с увреждания ... Никога не семе говорили за оставки. Дори вчера имаше разговори с министъра и всичко беше наред. Законът за личната помощ е готов ... Законът ще се внесе в зала и след няколко часа министърът подава оставка... Кой му отряза главата", коментираха и пред БНР майките от палатковия лагер до парламента.

"Настъпихме интересите на кастата на ТЕЛК, на организации, които считат, че са най-компетентни по проблемите на инвалидите. Опасения изпитва и бизнесът с технически средства, който е на ръба на закона. Остава необяснима реакцията на правителството. Много искам да вярвам, че премиерът Бойко Борисов е подведен", коментират протестиращи.

КНСБ и КТ "Подкрепа" пускат писмо до Борисов в защита на Бисер Петков

КНСБ и КТ "Подкрепа" пускат писмо до Борисов в защита на Бисер Петков

Според Пламен Димитров, премиерът е доста гъвкав и е показал, че може да реагира и в такава ситуация

"Общо взето това е боксовата круша на Министерския съвет. Това са хората, които знаят проблемите и знаят, че не всичко може да бъде решено. Това повлия в конкретната ситуация", коментира бившият социален министър Иван Нейков и допълни, че в цялото правителство, столът на социалния министър е най-горещ.

"Той от изключително много години работеше в сферата на социалното осигуряване - една от най-сериозните сфери, но дойде в МТСП в ситуация, в която ефектът от кризата се проявяваше все по-силно. Много от хората, които очакват нова социална политика вече им се беше изчерпало търпението и започнаха един след друг конфликти. Всичко това малко или много влияе върху човека, който трябва да носи този товар върху гърба си", допълни Нейков.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

Припомняме, през април имаше напрежение между предложените промени за определяне на медицинската експертиза (ТЕЛК) и хората, които тези промени засягат. По указание на премиера промените бяха изтеглени на 10 април.

Въпреки оттеглените нормативни документи хората с увреждания, които бяха решили да протестират, организираха протест. Председателят на Съюза на слепите в България - Васил Долапчиев възмутено обясни, че по света няма подобно отношение към хората със специфични възможности. Навсякъде индивидуално се оценява работоспособността.

Той уточни, че на 1 март 2018 г. са връчили протестна нота на министъра на труда и социалната политика - Бисер Петков, и са напуснали Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където въпросните промени са обявени. Министърът отговори на протестната нота и изтъкна, че е изнесена невярна информация.

През април Бисер Петков призова хората с увреждания да не се притесняват от промените. Изготвя се изцяло нов закон за сънародниците ни със специални потребности.

Родители на деца с увреждания скочиха срещу "бля-бля" на министър Петков

Родители на деца с увреждания скочиха срещу "бля-бля" на министър Петков

Според родителите се харчат излишно пари

Припомняме, в три града вече има протест на родители на деца с увреждания. Първата палатка бе разпъната срещу служебния вход на парламента на 1 юнипалатки има и в Бургас и във Варна.

Вчера Бисер Петков заяви, че доходите в България са най-ниски в Евросъюза. "Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост", обясни той.

По време на среща в Бобов дол с миньорите от рудник "Бобов дол", които ще останат безработни, Петков ги увери, че ще получат предложения за работа. Това стана по обяд на 11 юни 2018 г.