Въпреки отпадането на предложените промени, национален протест на хората с увреждания у нас ще има. Това заяви за news.bg председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев минути след като министър Ананиев обяви, че по нареждане на премиера Борисов предложените за обществено обсъждане промени се изтеглят.

По думите на Долапчиев оттеглянето на спорните промени далеч не гарантира, че всичко няма да си остане постарому.

Долапчиев обясни и че днешното решение на Министерството на здравеопазването по никакъв начин не засяга концепцията за оценката на работоспособността у нас.
Припомняме, по-рано днес председателят на Съюза на слепите в България определи сегашната концепция за оценката на работоспособността с думите "такова нещо по света няма".

Изтеглят промените за медицинската експертиза
Обновена

Изтеглят промените за медицинската експертиза

По указание на премиера Бойко Борисов

18 национално представителни организации обявиха протест за утре, 11 април от 11 часа. Часове по-късно на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването, бе обявено, че по указание на премиера Борисов предложените за обществено обсъждане промени ще бъдат оттеглени и ще започне диалог с протестиращите.

На национален протест се вдигат хората с увреждания

На национален протест се вдигат хората с увреждания

Новите реформи могат да пропуснат ампутиран крак

Сред исканията на протеста е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност. Въвеждането на оценка на работоспособността няма да доведе до разкриване на работни места за хора с увреждания, а единствено до загуба на правото на инвалидна пенсия, като според организациите с промените се цели единствено икономии в НОИ.
Реализираните икономии от подобен ход биха били крайно дикриминиращи в близък план и непродуктивни за цялото общество в средносрочен и дългосрочен аспект.

Хората с увреждания настояват при разработване на планираните промени да се използва комплексен подход, който да даде ясен отговор на бъдещата политика в областта на правото на получаване на интеграционна добавка и на нейния размер. Те предлагат това да е обвързано с минималната работна заплата или с линията на бедността.