Най-приоритетни за МТСП са проблемите на хората с увреждания. Това стана ясно от коментара на социалния министър Бисер Петков, който бе изслушан в комисията за взаимодействие с гражданите. Повече средства са заделени за хората с увреждания.

13 милиона лева са предвидени за интеграционните добавки. Представителна работна група подготвя закон за социалните услуги. До края на март трябва да е готова детайлната концепция, подчерта Петков. А законът трябва да бъде представен окончателно до 15 октомври 2018 г. Според него сме се забавили със закона, но заради това, че той трябва да е прецизен и да удовлетвори всички. До 30 юни трябва да се актуализира и закона за интеграцията на хората с увреждания.

Думата "инвалид" отпадна от закона

Думата "инвалид" отпадна от закона

Патриотът Павел Шопов намира решението за безсмислено

Родители на деца с увреждания обвиниха министъра, че представил "бля-бля", а законът за хората с увреждания бил мъртъв закон. Според родителите се харчат излишно пари. Хората с увреждания да имат институция, а да не са към Агенцията за социално подпомагане, иска Красимира Обретенова от Бисер Петков. Спрете да говорите за хората с увреждания в помощи, призова тя. Родителите на деца с увреждания искат достоен живот. Спрете да прахосвате парите на това клето общество, настояха още те.

Родителите споделиха за битките за живота на децата им. Кой приватизира и унищожа Фонда за лечение на деца, питат родителите властта. Кога ще имаме електронно здравеопазване, дами и господа, пита Обретенова.

Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването вярва, че ТЕЛК-овите състави ще бъдат по-компетентни и по-мобилни с последните промени в Закона за здравето. Има концепция за промяна в медицинската експертиза.

68 млн. лв. са предвидени за подкрепа на хора с увреждания и възрастни

68 млн. лв. са предвидени за подкрепа на хора с увреждания и възрастни

От 2019 г. е предвидено услуги да се предоставят изцяло със средства от държавния бюджет

Адрияна Стоименова, представител на национално представените организации на хората с увреждания, оцени волята на МТСП да се подобри положението на хората с увреждания. Те предлагат мерки, които да ограничат фалшивите ТЕЛК и НЕЛК. Работодатели не искат да наемат хора с увреждания, защото не им се занимавало. Социалният министър Бисер Петков подчерта, че около 50 милиона лева годишно се харчат за подпомагане на хората с увреждания.

Не съм Херкулес, въпреки огромното ми желание, сподели майка. Кога - е въпросът, който тя отправя към властта, очаквайки решение на въпросите, за които се говори от години.