Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от Министерския съвет.

В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания, пише в съобщението на МС.

Малко по-късно една от майките на деца с увреждания, които протестират пред парламента заяви пред БНТ, че ако министър Петков не бъде върнат на поста, за да довърши преговорите си с тях, ще поискат оставка на правителството.

Още през месец април имаше напрежение между предложените промени за определяне на медицинската експертиза (ТЕЛК) и хората, които тези промени засягат. По указание на премиера промените бяха изтеглени на 10 април 2018 г.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

Въпреки оттеглените нормативни документи хората с увреждания, които бяха решили да протестират, организираха протест. Председателят на Съюза на слепите в България - Васил Долапчиев възмутено обясни, че по света няма подобно отношение към хората със специфични възможности. Навсякъде индивидуално се оценява работоспособността.
Той уточни, че на 1 март 2018 г. са връчили протестна нота на министъра на труда и социалната политика - Бисер Петков, и са напуснали Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където въпросните промени са обявени.
Министърът отговори на протестната нота и изтъкна, че е изнесена невярна информация.

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

И социалната комисия не чу родителите на деца с увреждания

Хасан Адемов не им даде думата

През април Бисер Петков призова хората с увреждания да не се притесняват от промените. Изготвя се изцяло нов закон за сънародниците ни със специални потребности.

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС
Обновена

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС

ТЕЛК да решава какъв процент е работоспособността, призова Корнелия Нинова

Припомняме, в три града вече има протест на родители на деца с увреждания. Първата палатка бе разпъната срещу служебния вход на парламента на 1 юни. От тази сутрин палатки има и в Бургас и във Варна.

Родители на деца с увреждания скочиха срещу "бля-бля" на министър Петков

Родители на деца с увреждания скочиха срещу "бля-бля" на министър Петков

Според родителите се харчат излишно пари

Тази сутрин в ефира на обществената телевизия социалният министър Бисер Петков заяви, че доходите в България са най-ниски в Евросъюза. "Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост", обясни той.

По време на среща в Бобов дол с миньорите от рудник "Бобов дол", които ще останат безработни, Петков ги увери, че ще получат предложения за работа. Това стана по обяд на 11 юни 2018 г.

По думите на министъра съществува и възможността миньорите да се преквалифицират и да потърсят работа в други сфери.

Бисер Петков е роден на 6 септември 1963 г. в Монтана. Завършил е "Икономика и организация на вътрешната търговия" в УНСС. Има специализация и от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика.

Той е преподавател в УНСС. В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" и заема този пост до май 2009 година.

На 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) с решение на парламента. На 29 юли 2016 г. е преизбран за втори 4-годишен мандат.