Вълна от недоволство предизвика командировката в САЩ на Росица Димитрова, зам. министър на труда и социалната политика. 

Тя взе участие в 11-та сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания в централата на ООН в Ню Йорк.

Във Фейсбук бе публикувана по-рано тази седмица информация относно участието й, включително и нейното изказване. 

Социалното включване на хората с увреждания трябва да е на равни начала с всички останали групи от обществото. Това заявява заместник-министърът.

Тя подчертава, че българското законодателство дава гаранции за недискриминация и равни възможности за всички. Димитрова припомни, че всички национални политики и програми по прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания следват подхода, основаващ се на правата на човека и са изготвени и консултирани с хората с увреждания.

Публикуваните снимки обаче доведоха до гневни кометари от потребители, които са против подобни "екскурзии на гърба на данъкоплатците точно в такъв момент за страната, когато потърпевшите организират протести и търсят правата си." Хората са гневни, че докато редовно чуват, че "няма пари" за хората с увреждания, то се организират командировки като тази. 

В отговор на нападките и медийния интерес,  от социалното ведомство изпратиха уточнение по повод командировката. В него се казва, че Димитрова е била с покана на събитието. 

Борисов иска разчет на социалните и здравните средства

Борисов иска разчет на социалните и здравните средства

Парите явно не се разпределят или не достигат правилно според премиера

България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията за 10-та и 11-та й сесия.

Разходите за командировката на заместник-министър Димитрова, пише още в съобщението са за сметка на Министерството на труда и социалната политика и са на обща стойност 8980 лв. В тази сума освен цената на билета, влизат дневни за 6 дни, разходи за вътрешен транспорт и застраховка.

От в. "Сега" също са отправили запитване до министерството за "луксозната командировка с всички екстри", за която разполагат със съответния домент. 

Става ясно, че Димитрова е била придружавана от държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова. Пътуването на двете е струвало повече от 16 000 лева, като са закупени самолетни билети за бизнес класа в последния момент. 

Припомняме, че това се случва на фона на скандала с протестите, уволнението и последвалото връщане на поста на министър Бисер Петков.