Министър-председателят Бойко Борисов ще поиска от министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда и социалната политика Бисер Петков подробен разчет за отпуснатите пари в двата сектора, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Борисов върна на работа Бисер Петков
Обновена

Борисов върна на работа Бисер Петков

Борисов: Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата

По думите на премиера за здравеопазване и социална политика се отделят огромни средства, но те "явно не се разпределят или не достигат правилно".

Поводът за коментара на Бойко Борисов е искането на родителите на деца с увреждания за промени в законодателството.

Премиерът припомни, че в последните месеци от бюджета са отделени 100 милиона лева за коледни и великденски добавки на пенсионерите, 115 милиона лева за полицаите, около 20 милиона лева за надзирателите в затворите, 10 милиона лева за Софийския университет, 15 милиона лева за БАН. Заплатите на учителите пък били увеличени двойно.

"Никога досега нито едно правителство не отпускало толкова пари в тези сфери", посочи още премиерът.

Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за личната помощ

Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за личната помощ

Оставката му е при премиера, поне не могат да му я искат, коментира той

Припомняме, родителите на деца с увреждания протестират с искане за нов Закон за личната помощ. Такъв закон е изготвен от омбудсмана Мая Манолова и протестиращите родители. 

В началото на месеца, на 1 юни, родителите на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, където опънаха палатков лагер. Протестът беше подкрепен в много градове в страната, където родители също започнаха да излизат на палаткови протести.

На 11 юни, понеделник, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка. Тогава той заяви, че не може да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите на деца с увреждания. 

След оставката на Петков обаче родителите на деца с увреждания заплашиха с мащабен протест, на който ще поискат оставката на правителството. Причината беше именно изненадващата рокада в социалното министерство, която обезсмисля свършената работа досега. Според протестиращите оставката на Петков е била, така че да не се приеме проектозаконът за лична помощ. 

Родителите се обявиха за връщането на Петков.

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Независимо кой поеме социалното министерство

След това Борисов върна на работа Петков като социален министър. Борисов каза: "Оставям го да работи, щом това е министърът, който им харесва."

Вчера, 14 юни, Петков се срещна с родителите, които протестират в палатков лагер във Варна. Родителите заявиха, че искат изцяло нова философия в политиката за хора с увреждания, както и че е необходима индивидуална оценка за потребностите на всеки човек.

Петков заяви: "Опитваме се да развиваме услугите в цялата страна така, че да са полезни за вас, за децата и за всички, които имат нужда". Той увери, че до средата на октомври ще бъде представен проектът на Закона социалните услуги, който също се подготвя от министерството.

Бисер Петков разговаря с майки на деца с увреждания във Варна

Бисер Петков разговаря с майки на деца с увреждания във Варна

Необходима е нова философия в подхода към децата...

Коментирайки средствата за здраве и социална политика, министър-председателят Борисов не пропусна да спомене още, че правителството продължава да отпуска средства и за ремонтирането на пътищата в страната. Борисов посочи, че днес е пуснат участък от 48 км от автомагистрала "Тракия", след като 35 години този основен път не е обновяван.

(Днес беше възстановено движението по ремонтирания участък от АМ "Тракия" между Пловдив и Стара Загора, между 134-ти и 156-ти километър от магистралата. Ремонтираният участък от магистралата е с дължина 22 километра, както по-рано днес информираха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - бел. ред.)

Пускат ремонтирания участък от "Тракия" между Пловдив и Стара Загора

Пускат ремонтирания участък от "Тракия" между Пловдив и Стара Загора

Отсечката е обновеа с 135 000 т асфалт

Борисов заяви и че продължава усилено да се строят и магистралите "Струма" и "Хемус". Той се надява, че след като бъде въведена ТОЛ системата у нас, приходите от нея ще се инвестират в ремонта на пътища, а не от бюджета.

Припомняме обаче, че около изграждането на АМ "Струма" продължава да има неизвестни. Трасето на магистралата минава през разкопките на древното римско селище "Скаптопара".
На 5 май, по време на визира на разкопките, премиерът Борисов заяви, че дава 1 месец на археолозите и инженерите, така че да стигнат до решение

Срокът на премиера измина. Тази неделя ще се проведе протест в София, в който граждани ще настояват разкопките да бъдат запазени в техния автентичен вид, а не да бъдат погребани под тонове асфалт. 

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Комунистите не правили магистрали и не им пукало за разкопки според премиера

Премиерът коментира и отношенията с Република Македония, след като вчера отказа да се срещне с държавния глава на страната Георге Иванов, който от своя страна отказа да подпише сключеното между премиерите Ципрас и Заев споразумение за новото име на Македония - Северна Македония.

По думите на премиера отношенията на страната ни с Македония са прекрасни.

Борисов: Щеше да е предателство да посрещна с фанфари Иванов

Борисов: Щеше да е предателство да посрещна с фанфари Иванов

Натикахме се в скандал, който не ни е нужен