Родители на деца с увреждания от палатковия лагер във Варна настояха пред министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, че е необходима изцяло нова философия в политиката за хора с такива проблеми. Според тях е необходима индивидуална оценка за потребностите на всеки човек.

Днес министър Петков се срещна с майките от лагера и да разговаря с тях за проблемите, с които се сблъскват.

"Опитваме се да развиваме услугите в цялата страна така, че да са полезни за вас, за децата и за всички, които имат нужда", увери министърът. Той припомни, че от началото на февруари МТСП работи по подготовката на Закон за хората с увреждания, който да реши проблемите на всички хора с увреждания.

Петков се ангажира, че до средата на октомври ще бъде представен проектът на Закона социалните услуги, който също се подготвя от министерството.

Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за личната помощ

Бисер Петков с ангажимент за проектозакона за личната помощ

Оставката му е при премиера, поне не могат да му я искат, коментира той

Министърът съобщи пред майките, че е свикал заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник, на което ще бъде разгледан проектът на Закон за личната помощ, изготвен от екипа на националния омбудсман Мая Манолова. Той потърси мнението на майките на деца с увреждания от Варна по този проект. В него се предвижда хората, които имат право на пенсия с добавка за чужда помощ, да кандидатстват за лична помощ въз основа на оценка на потребностите.

Министърът уточни, че по данни на НОИ над 80 000 пенсионери получават добавка към пенсията си за чужда помощ. Същевременно хората с увреждания у нас са близо 500 000 и организациите на и за хората с увреждания поставят въпроса защо подкрепата се насочва само към определен кръг от хора.

Петков припомни, че от началото на 2017 г. е въведена нова помощ по Закона за семейни помощи за деца, която се получава от 26 000 деца.

От своя страна майките смятат, че е необходимо мултифункционален екип да установява от каква помощ има нужда всеки отделен човек с увреждане, за да продължи да е част от обществото. "Със сигурност този Законът за личната помощ, който се предлага, няма да реши всички проблеми", подчерта майка на дете с увреждане.

Борисов върна на работа Бисер Петков
Обновена

Борисов върна на работа Бисер Петков

Борисов: Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата

След срещата с майките министър Петков посети Междупоколенческия център във Варна за работа с деца, ученици, младежи и възрастни хора в неравностойно положение. Структурата обединява услугите на Център за социална рехабилитация и интеграция на възрастни жени, дневен център за работа с деца с аутизъм, детска работилница за талантливи деца и услуги за подкрепа на самотни майки с деца до 3 години. Междупоколенческият център предлага общо 36 дейности и се ползва от над 200 потребители.