Проектозаконът за личната помощ, за чието приемане настояват протестиращите в страната майки на деца с увреждания е стигнал до Министерство на труда и социалната политика в понеделник, коментира пред БНР социалният министър Бисер Петков.

Във връзка с подадената си оставка той обясни, че оставката е при премиера и вече е в по-различна ситуация - не могат да му я искат, защото е дадена.

Петков обясни, че от самото начало работи по целите, които са заложени. "Моят ангажимент като председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания е по искане на омбудсмана да бъде внесен за разглеждане в този консултативен орган", допълни той.

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Независимо кой поеме социалното министерство

"Да, настоятелни са хората с увреждания, които са в палатковите лагери, да бъде приет възможно най-скоро, да бъде внесен директно в Народното събрание и процедурите да бъдат максимално скъсени", добави социалният министър.

Според него, това е нормален ход да се води един нормален диалог, не под натиск, не с ултиматуми, за да се намери едно добро решение.

Борисов върна на работа Бисер Петков
Обновена

Борисов върна на работа Бисер Петков

Борисов: Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата

Припомняме, родителите на деца с увреждания заплашиха с мащабен протест, на който ще поискат оставката на правителството. Причината - изненадващата рокада в социалното министерство, която обезсмисля свършената работа досега.

Според протестиращите оставката на Петков е била, така че да не се приеме проектозаконът за лична помощ, който е изготвен от омбудсмана Мая Манолова и родителите на деца с увреждания.

Във връзка с това Борисов коментира: "Оставям го да работи, щом това е министърът, който им харесва." По думите на премиера той се надява повече да няма палаткови лагери, след като Петков остава министър.

Най-малко очаквахме всички Бисер Петков да си подаде оставката, коментира преди два дни вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос на news.bg за оставката на социалния министър, чиято работа влиза в неговия ресор.

"Тук мнението на майките, мнението на бащите няма никакво значение, важно е мнението на изпълнителната власт, която има отговорност да осигури и да опазва бюджета на държавата, който се формира от данъците на всичката нас", обясни тогава вицепремиерът.

Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е схоластичен спор

Закон за хората с увреждания или Закон за уврежданията не е схоластичен спор

Настоя Капка Панайотова от Център за независим живот