Жители на Благоевград излязоха на протест, като се обявиха в защита на древното римско селище, открито по трасето на АМ "Струма" между селата Покровник и Зелен дол.

В областния град се проведе шествие, организирано от инициативен комитет. Недоволстващите настояват археологическите находки да бъдат запазени, реставрирани и превърнати в музей.
Според жителите трасето на АМ "Струма" задължително трябва да бъде изместено.

В протестното шествие участваха стотици благоевградчани, съобщи Дарик. Те тръгнаха от главната сграда на Югозападния университет и стигнаха до центъра на града.

Гражданите са категорични, че протестите им ще продължат докато държавата не гарантира, че древното селище няма да се залее с тонове асфалт.

В Благоевград мъдрят древното селище и трасето на АМ "Струма"

В Благоевград мъдрят древното селище и трасето на АМ "Струма"

Кметът на Благоевград се обяви за запазването на античното селище

Междувременно стана ясно, че утре премиерът Бойко Борисов ще отиде на специално посещение в Благоевград, за да инспектира лично археологичните разкопки по трасето на лот 3.1 на АМ "Струма".

Заедно с Борисов в Благоевград ще отиде и регионалният министър Николай Нанков. Предвидено е двамата да направят оглед на участъка на АМ "Струма". Възможно е Борисов да вземе със себе си и още един министър - на културата - Боил Банов.

Снимка 353023

Източник: БГНЕС

Археолози копаят за древния Благоевград
Обновена

Археолози копаят за древния Благоевград

Комплексът обаче бил нетраен. Ще го залеят с асфалт

За защита на археологическите разкопки вече са инициирани и две петиции. Всеки желаещ може да се включи в петициите тук и тук.

Гражданите на Благоевград внесоха и предложение до общинския съвет за провеждането на местен референдум, на който да се реши съдбата на древното селище. Очаква се на 11 май, когато е свикано извънредно заседание на съвета специално по този казус, да бъде изготвено официално становище на общината по въпроса.

Снимка 353003

Източник: БГНЕС

Припомняме и че вчера община Благоевград също излезе с позиция по въпроса. Кметът на града Атанас Камбитов заяви, че общината застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в техния автентичен вид.

Към Министерството на културата беше създадена и експертна комисия, която да проучи обекта. Докато комисията на излезе със становище, на обекта няма да бъдат допускани никакви строителни дейности, свързани с изграждането на АМ "Струма".