Недостатъчно са парите за ремонт на пътища. Това заяви регионалният министър Николай Нанков в Благоевград, предаде "24 часа".

"Парите не достигат за ремонти и строежи на пътища. 8000 км са в трагично състояние. Без толсистемата сме обречени и след 2020 г. ще се чудим какво да правим", обясни мин. Нанков.

Въпреки ситуацията, Нанков остава оптимист.

"Върви перфектно изпълнението на договора с австрийската компания. От 1 януари догодина - електронни винетки, а от май - тол такси", информира регионалният министър.

Той обясни, че към момента върви тарифирането и ценообразуването. Нанков добави, че инфраструктура на тол системата ще се изгради върху 83% от републиканските пътища. Това представлява повече от 16 хил. км.

Та където има добри пътища обаче ще се започне с реалното таксуван на товарните автомобили. Нанков предвижда това да са около 11 хил. км - приблизително 55-60% от републиканската мрежа.

С рехабилитация на пътищата поетапно ще се въвежда тол системата и на други места. По думите на министъра това е справедлив подход.

Министър Нанков обясни още, че е сформирана експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкритото древно селище при разкопките по трасето на автомагистрала "Струма" край благоевградското село Покровник. Нанков не иска да се сблъскват двата интереса - този на запазването на културата и този на бързото и скоростно строителство на магистралата. Отделен е бюджет в размер на малко над 8 млн. за археологически проучвания по протежението на участъците Благоевград - Крупник и Кресна - Сандански на АМ "Струма".