Няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ "Струма" и съхраняването на археологическите находки, открити край Благоевград. Общината в областния град застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в техния автентичен вид.

Това стана ясно след среща на кмета на Благоевград Атанас Камбитов и доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, който ръководи екипа за археологическите разкопки край града, съобщи "24 часа". На срещата двамата са обсъдили откритите находки край селата Зелен дол и Покровник, намиращи се по трасето на лот 3.1 на магистрала "Струма".

Междувременно на заседание Председателски съвет към Общинския съвет в Благоевград е решил единодушно да се проведе извънредна сесия на съвета. Сесията ще се проведе на 11 май, петък, като следва на нея да се разгледа само една точка - предложението за провеждане на местен референдум за това дали трасето на магистралата да бъде променено, така че да се запази античното селище.

Благоевградчани искат промяна на трасето на АМ "Струма"

Благоевградчани искат промяна на трасето на АМ "Струма"

Заради археологически разкопки под магистралата

Предложеният въпрос за референдум пита местните дали са "за" или "против" за "Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол".

Снимка 353008

Източник: БГНЕС

На заседанието днес са били обсъдени възможностите, които дава Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление относно въпросите за културното и историческо наследство.

В хода на обсъждането членовете на Председателския съвет също са изразили категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта.
Обсъдено е и на предстоящата сесия на общинския съвет съветниците да бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

Снимка 353004

Източник: БГНЕС

От срещата на кмета на Благоевград с археолога стана ясно още, че от откриването на обекта, на мястото е осигурена денонощна охрана, която да предотврати евентуални посегателства.

Нанков: Парите за ремонт на пътища не стигат
Обновена

Нанков: Парите за ремонт на пътища не стигат

Без тол системата сме обречени

Припомняме, към Министерството на културата беше създадена експертна комисия, която да проучи обекта.
До тогава на обекта няма да бъдат допускани никакви строителни дейности, свързани с изграждането на АМ "Струма".

Всички последващи дейности ще бъдат съобразени със становищата на експертната комисия, както и с позицията на държавно и местно ниво.

Снимка 353034

Източник: БГНЕС

Поддържа се непрекъсната връзка с Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройство и екипа, проучващ терена, допълват от община Благоевград.