Грандиозни археологически разкопки край Благоевград.

Археолозите откриха древно римско селище край Благоевград. Селището датира от 3 век.

Предполага се, че откритото римско селище е "Скаптопара" - предшественик на днешния областен град Благоевград.

Снимка 353002

Източник: БГНЕС

Разкопките са край село Покровник, по трасето на ЛОТ 3.1. на АМ "Струма", който свързва Благоевград и Крупник.

На мястото работят 160 работници и 30 археолози, както и екип от реставратори, геодезисти и други. Ръководител на проекта е доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към Българската академия на науките (БАН).

В селището към момента са открити множество сгради, погребални камери, баня, храм.

Измежду артефактите, открити от археолозите, има древни монети, керамични съдове и други.

В погребалните камери на селище са открити и 57 човешки скелета.

Разкопките на селището трябва да приключат до месец юли, съобщи БГНЕС. Археолозите обаче са притесняват, че след края на разкопките древното селище ще бъде отново погребано под тонове асфалт, защото се намира на пътя на трасето на АМ "Струма". Учените не искат сценарият с неолитното селище "Мурсалево" да се повтори.

Снимка 353003

Източник: БГНЕС

Малко по-късно в официално изявление на НАИМ при БАН обясниха, че селището се намира между благоевградските села Зелен Дол и Покровник. Пълното спасително археологическо проучване е достигнало до средата на терена от 60 дка. Археолозите са открили голямо селище от римската императорска епоха.

До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 броя. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 работници и 31 археологически екипа.

Сградите, които се откриват на терена, са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга.

Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация.

Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето на АМ "Струма" или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

Следователно опасенията, че селището ще бъде залято с асфалт, най-вероятно ще се сбъднат.

Снимка 353004

Източник: БГНЕС

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Откритата гробна част в сграда № 1 се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността.

Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно, сочат от БАН. Това ознчава, че най-вероятно гробницата няма да остане на мястото си, къде е била около 18 века. Такива проекти били изпълнявани в последните години в София и Пловдив.

Снимка 353014

Източник: БГНЕС