Има възможност идеята за постоянна експозиция на неолитното селище "Мурсалево" да се провали. Част от селището в близост до АМ "Струма" е било покрито с дървен саркофаг, които да предпази археологическите открития от атмосферните условия.

Селище на 8 хилядолетия проучват по трасето на магистрала „Струма"

Селище на 8 хилядолетия проучват по трасето на магистрала „Струма"

Разкопките се извършват в района на село Мурсалево

Идеята за постоянна експозиция първоначално се прие добре. Две години след това обаче община Кочериново все още не е предприела инициатива или активност за изготвянето на проекта. Това заяви пред БНР проф. Васил Николов, ръководител на групата археолози, която проучи уникалното като архитектура и принцип на строителство селище.

Припомняме, докато се изграждаше АМ "Струма", археолозите успяха да проучат половината от територията на селището.
Тогава беше направена и 100-метрова подпорна стена, която да опази праисторическото урбанизирано селище, изградено на брега на река Струма. Изграждането на подпорната стена беше финансирано от Агенция "Пътна инфраструктура" с 7 млн. лв.

Строят подпорна стена върху неолитно селище при Мурсалево

Строят подпорна стена върху неолитно селище при Мурсалево

Багеристите трябва да информират за открити артефакти

Находката е от ранния неолит и е на 8 000 г. Според експертите селището е строено в продължение на десетилетия и е било с изключителна планировка - с три успоредни улици и няколко напречни, които са оформяли квартали с по няколко къщи.

Древното селище е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр., а в последствие е било опожарено.