Министър-председателят Бойко Борисов отказа да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Това потвърдиха за news.bg от пресцентъра на Министерски съвет. Срещата между двамата бе планирана за утре, 15 юни, но след отказа на Борисов, тя няма да се състои.

Към момента премиерът е на официална визита в Палестина

Причина за решението на премиера е, че македонският президент не подкрепи постигнатата договореност с Гърция за името на Македония и изгони премиера Зоран Заев.

 

Президентът на Македония отказва да се подпише под сделката с Гърция

Президентът на Македония отказва да се подпише под сделката с Гърция

Иванов обяви позицията си по време на обръщение към нацията

Освен, че няма да се състои лична среща между двамата, Бойко Борисов е наредил на външния ни министър Екатерина Захариева да не приема македонския държавен глава.

Македонският президент пристига на официална визита в България днес. Посещението му е по покана на българския президент Румен Радев.

Президентът на Македония е на официално посещение у нас на 14 и 15 юни. Заедно с българския държавен глава те провеждат първо среща на четири очи, а впоследствие ще дадат съвместна пресконференция.

Припомняме, първоначално Атина и Скопие се споразумяха за ново име на Македония.

България приветства споразумението за името на Македония

България приветства споразумението за името на Македония

Новото име не бива да се интерпретира като основание за териториални претенции…

Припомняме, първоначално Атина и Скопие се споразумяха за ново име на Македония. Опозицията в Гърция реагира негативно на договорките, а президентът на Македония се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката. 

В България споразумението за името на Македония бе прието добре. От външно министерство обявиха, че България приветства споразумението за името на Македония.

ВМРО също се обявиха в подкрепа и изтъкнаха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.

От БСП пък поискаха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония.

БСП иска гаранции за името Северна Македония
Обновена

БСП иска гаранции за името Северна Македония

Да се обвържат преговорите за членство в ЕС