Решаването на спора за името на Македония отваря пътя към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. То дава реален шанс за напредък в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз за започване на преговори за присъединяване към общността. Това се казва в официална позиция на Министерството на външните работи.

"Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името." - гласи декларацията.

От министерството посочват още, че името Северна Македония не следва да се интерпретира като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите и че страната ни ще настоява в договора между Македония и Гърция това да бъде потвърдено недвусмислено.

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония
Обновена

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония

Според различни гръцки и македонски медии договореното име е Република Северна Македония


Пълният текст на документа:

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване.

Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени.